Volgens Japan kunnen we in 2050 naar de ruimte… met een lift!

Een toren die zó hoog is dat hij tot in de ruimte reikt: het idee is al meer dan honderd jaar(!) oud. In de vorige eeuw werd er meerdere malen gespeeld met het idee voor zo’n ‘ruimtelift’, maar zoals je begrijpt had men er gewoon de technologische middelen niet voor. Het Japanse bedrijf Obayashi ziet met de huidige stand der techniek wél mogelijkheden om zo’n constructie in elkaar te zetten. Sterker nog: ze hebben beloofd dat zo’n space elevator er in 2050 gewoon staat!

Technisch gezien is de ruimtelift niet echt een toren. Eigenlijk is het meer een ruimtestation dat met kabels aan de aarde wordt vastgemaakt. Het ruimtestation zweeft in een geostationaire baan rond de aarde, en zo is het mogelijk om via de enorme kabels de ruimte in te gaan. Het station moet bijna 100.000 kilometer van de aarde komen te zweven, zodat het zwaartepunt van de constructie ver buiten de dampkring komt te liggen. Anders zou de zwaartekracht de zware kabels (en dus het hele ruimtestation!) terug naar de aarde trekken.

Obayashi zegt de kabels te willen maken van koolstofvezel nanobuisjes: dit is het enige materiaal dat sterk en licht genoeg is voor zo’n project. Het klinkt nogal ambitieus: op dit moment is de maximale lengte van zo’n buisje drie centimeter: nog 99.999 kilometer en 999,97 meter te gaan! De Japanners denken in 2030 de techniek op orde te hebben.

Erg cool dus, maar waarom hebben we zo’n lift nou eigenlijk nodig? Op dit moment kost het 22.000 dollar om een kilogram materiaal in de ruimte te brengen. Logisch, want je moet er elke keer een hele raket voor lanceren. Met de ruimtelift kun je via een soort hogesnelheidstrein reizen en zouden de kosten dalen tot tweehonderd dollar! Stukken vriendelijker voor het milieu ook dan het verbanden van tonnen aan brandstof.

 
Het idee is dus super, maar of hij er in 2050 echt staat… we betwijfelen het.

Reageer op artikel:
Volgens Japan kunnen we in 2050 naar de ruimte… met een lift!
Sluiten