Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 3 jan 2018

Volkswagen komt met productiemodel I.D. CROZZ, en dat is nog maar het begin

Vorig jaar presenteerde Volkswagen zijn I.D. CROZZ concept voor een elektrische auto tijdens de Shanghai Auto Show en Autoshow Frankfurt. Dit concept zullen we in 2020 terug zien op de wegen. De automaker heeft vorige maand namelijk tijdens de L.A. Auto Show aangekondigd dat er dan een elektrische crossover aankomt, gebaseerd op het I.D. CROZZ concept.

I.D. CROZZ crossover wordt betaalbaar en stijlvol

Het wordt geen EV bedoeld voor de elite, maar de crossover zou een betaalbare en stijlvolle elektrische auto worden. Hoewel het concept een compacte auto laat zien, zou de elektrische crossover toch behoorlijk ruim zijn van binnen. Doordat het een volledig elektrische auto is, kan de ruimte efficiënter worden ingedeeld. Hierdoor zou er net zoveel ruimte beschikbaar moeten zijn als bij een middelgrote SUV.

Volkswagen I.D. CROZZ concept

Twee motoren goed voor 302pk

De I.D. CROZZ crossover wordt uitgerust met een 83 kWh lithium-ion batterij, welke in de vloer wordt geïnstalleerd en goed is voor een rijbereik van 482 km. De plaatsing van de batterij in de vloer zorgt voor een laag zwaartepunt, waardoor onder andere de handling beter wordt.

Wat de motoren betreft zal de EV uitgerust worden met één aan de voorkant en één aan de achterkant. Samen zijn deze goed voor 302pk. De voorste motor draagt 101pk bij en de achterste elektrische motor is goed voor 201pk. Standaard zal de achterste motor gebruikt worden tijdens het rijden en de voorste komt in actie wanneer dit nodig is voor tractie. Ook zal de bestuurder de voorste motor handmatig in kunnen schakelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in de sneeuw of op gladde wegen.

Volk

Nieuw EV platform kan voor elk soort voertuig gebruikt worden

De elektrische crossover wordt gemaakt op Volkswagen’s nieuwe MEB (Modular Electric Toolkit) platform, welke in principe bestaat uit een dikke vlakke plaat. Dat is mogelijk. omdat de belangrijkste componenten van het I.D. CROZZ concept onderin zitten. Het voordeel hiervan is dat er elk soort carrosserie bovenop gebouwd zou kunnen worden. Je zou er een SUV op kunnen bouwen, maar bijvoorbeeld ook een pickup truck. Dat maakt het EV platform een stuk efficiënter en multifunctioneler dan de platformen die normaal gesproken gebruikt worden. Mogelijk zou het MEB platform tegen 2025 gebruikt worden voor 15 verschillende elektrische modellen.

Volkswagen EV platform

Ook autonome VW op komst

Na de eerste verschijning van het I.D. CROZZ concept, zou Volkswagen er in 2025 klaar voor zijn om ook autonome auto’s op de weg te zetten. Het autonome systeem van de automaker gaat onder de naam I.D. Pilot en maakt onder andere gebruik van vier laserscanners, die uit het dak van de auto tevoorschijn komen. Daarnaast worden er ook ultrasonische sensoren, radars en camera’s aan de voorkant en zijkanten gebruikt. Met het systeem komt zelfs ook een stuur dat verdwijnt op het moment dat de auto het rijden helemaal overneemt.

Al een tijdje zijn we ook aan het wachten een fysieke verschijning van het I.D. Buzz concept. Dit is een elektrische versie van Volkswagen’s Microbus. Verwacht worden dat we de nostalgische remake van het busje in 2022 kunnen verwachten.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Volkswagen komt met productiemodel I.D. CROZZ, en dat is nog maar het begin
Sluiten