Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 6 mrt 2018

Elektrische Volkswagen I.D. Vizzion onthuld: Tesla-killer?

Volkswagen heeft zijn nieuwste futuristische I.D. concept onthuld, tijdens de Geneva Motor Show. De nieuwste telg in de conceptserie heeft een sportief design, met strakke lijnen. De bolide heeft een futuristisch design, zonder daarmee onrealistisch te zijn. Je zou de Volkswagen I.D. Vizzion bij wijze vandaag nog op de snelweg tegen kunnen komen. De volledig elektrische auto heeft een bereik van 665 kilometer, kan autonoom rijden (Level 5) en luistert naar jouw commando’s en bewegingen.

Volkswagen I.D. Vizzion

Het concept is meer gericht op een dagelijkse situatie. Een auto waarmee je naar je werk rijdt, of je kinderen mee ophaalt van school. Het design en de specificaties doen meteen denken aan de Tesla Model S. Daar lijkt het een directe concurrent voor te gaan worden. Voorlopig hoeft Tesla zich echter nog geen zorgen te maken. Het blijft voorlopig namelijk bij een concept. De I.D.-serie bestaat uit concepten die volgens Volkswagen waarschijnlijk pas over een decennium de weg op kunnen. Dan is de technologie pas echt rijp.

Volkswagen I.D. Vizzion Volkswagen I.D. Vizzion Volkswagen I.D. Vizzion

Dat wordt duidelijk wanneer je in de auto kijkt. Volskwagen presenteerde in Zwitserland namelijk de ‘digitale chauffeur’. Een modus die volledige controle over de auto neemt, zonder zichtbare knoppen, een stuur of pedalen. De kunstmatige intelligentie brengt je naar je bestemming. Over tijd moet het systeem je zelfs leren kennen, en zijn rijstijl en instellingen daarop aanpassen. Dat is echter nog meer een toekomstbeeld. In de tussentijd verwacht Volkswagen eerst nog modellen met ouderwetse besturing te lanceren. Al binnen de komende vijf jaar zelfs.

Volkswagen I.D. Vizzion Volkswagen I.D. Vizzion Volkswagen I.D. Vizzion Volkswagen I.D. Vizzion

Uiteindelijk beweegt het Duitse merk dus naar een toekomst waar je geen stuur meer nodig hebt. Opvallend genoeg zet Volkswagen daar op dit moment Microsoft’s Hololens voor in. Een bril die middels augmented reality een digitale laag over de echte wereld plaatst. Het interieur van de Volskwagen I.D. Vizzion kan digitaal dus wel gevuld worden, met relevante informatie. Ook op basis van je eigen persoonlijkheid. Het systeem kan je kinderen bijvoorbeeld kinderspelletjes en filmpjes tonen.

Op naar 2030 dus. Tot die tijd doen we het nog even met de Tesla’s van dit moment. Check in de tussentijd ook de broer van dit nieuwe concept, de Volkswagen I.D. Buzz. Een schattig minibusje dat slimmer is dan je zou verwachten.

 

Reageer op artikel:
Elektrische Volkswagen I.D. Vizzion onthuld: Tesla-killer?
Sluiten