Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 24 feb 2018

Volkswagen I.D. Vizzion: elektrisch en autonoom zonder stuur

Alexa rij naar de supermarkt. Steeds meer bedrijven komen met een eigen slimme speaker, waarmee je via een virtuele assistent heer en meester bent in je smarthome. Volkswagen brengt deze heerschappij ook naar de auto met zijn I.D. Vizzion concept car en laat hiermee zien hoe de toekomst van elektrisch en autonoom rijden er voor de automaker uitziet.

Premiumsedan

Het plan van Volkswagen is om tegen 2025 met twintig volledig elektrische modellen te komen en elke nieuwe auto in de I.D. lijn lijkt steeds spannender te worden. De I.D. Buzz en Crozz concepten zagen er al interessant uit, maar de Vizzion premiumsedan klinkt als iets dat we sowieso nodig gaan hebben. De auto is volledig elektrisch en autonoom en zou ervoor moeten zorgen dat we duurzaam en veilig worden vervoerd.

Volkswagen I.D. Vizzion

Geen stuur en andere zichtbare bedieningsknoppen

Omdat de auto volledig autonoom is, bedacht Volkswagen dat er dan ook geen reden is voor een stuur of andere componenten om de auto te besturen. Met dit idee was de automaker vrij om van de binnenkant een hele nieuwe omgeving te maken. Het interieur van de Vizzion is dan ook gericht op comfort en zal misschien een soort loungeruimte worden.

Volkswagen I.D. Vizzion

Slimme assistent die je herkent

Om te interacteren met de auto zijn er geen visuele bedieningsknoppen, maar behalve een ingebouwde chauffeur heeft de auto ook een virtuele assistent. Hiermee kun je babbelen en je wensen doorgeven om bijvoorbeeld de airco aan te doen. Deze slimme assistent kan de voorkeuren onthouden van iedereen die de auto gebruikt en de temperatuur bijvoorbeeld de volgende keer dat je instapt, meteen goed regelen.

Specificaties I.D. Vizzion

Wat de specificaties betreft is de I.D. Vizzion uitgerust met 111 kWh lithium-ion batterijen, die onderweg al een beetje worden opgeladen door de teruggewonnen remenergie. Hiermee heeft de auto een actieradius van zo’n 665 km. Het systeemvermogen is verder 225 kW en we kunnen in het stuurloze voertuig racen tot 180 km per uur.

Schoner, comfortabeler, veiliger, bruikbaarder

Het doel van Volkswagen is om te komen met auto’s, welke met vernieuwende technieken schoner, veiliger, bruikbaarder en comfortabeler worden. Zelfrijdende auto’s brengen wat dat betreft behoorlijk wat gemaakt voor mensen die bijvoorbeeld niet mogen of kunnen rijden door onder andere leeftijd, oogaandoeningen of spierziektes. Misschien mogen in de toekomst zelfs kinderen alleen de weg op om veilig op school te worden afgedropt.

De I.D. Vizzion zal volgende maand worden geshowcased tijdens de aankomende Autosalon van Genève. Wanneer we uiteindelijk een productiemodel mogen verwachten van het concept, blijft altijd gissen en dromen. Over de I.D. Buzz is wat dat betreft wat meer informatie beschikbaar en deze zoud ergens na 2020 moeten verschijnen. Dit kunnen we van het minibusje verwachten.

 

Volkswagen

Reageer op artikel:
Volkswagen I.D. Vizzion: elektrisch en autonoom zonder stuur
Sluiten