Mark Hofman
Mark Hofman Elektrische auto's 11 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Nieuw onthulde Volkswagen ID.3 lijkt sterke concurrent voor Tesla

Tijdens de International Motor Show (IAA) in Frankfurt heeft Volkswagen de definitieve versie van eerste betaalbare (volledige) elektrische auto geintroduceerd. De fabrikant onthulde de ID.3 voor het grote publiek, dat qua prijs zeker weten een concurrent kan zijn van Tesla. Maar hoe zit het met de specificaties?

Volkswagen ID. 3 de strijd aan met Tesla Model 3?

Volkswagen heeft tijdens de IAA (de Internationale Automobile Ausstellung) hun eigen ID.3 officieel onthuld. De fabrikant lijkt zich te wagen aan een volledig elektrische auto die zich, zeker qua prijs, moet meten aan de Tesla Model 3. Althans, dat is de vergelijking die we zelf maken. De ID.3 ligt qua prijs heel erg in de buurt van de populaire elektrische auto, maar de vraag is wat het voertuig verder te bieden heeft. Gelukkig voor ons is dat precies datgeen wat Volkswagen gisteren bekend heeft gemaakt.

De nieuwe Volkswagen ID.3, die minder dan €30.000 moet gaan kosten, beschikt over een 45kWh batterij. Nu zegt je dat op dit moment waarschijnlijk niet zoveel, maar het betekend dat hij een actieradius heeft van zo’n 330 kilometer. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet heel veel, maar dat is dan ook niet de maximale afstand dat de ID.3 kan halen. Er komen ook nog duurdere varianten van deze elektrische auto op de markt (hoeveel duurder is nog niet bekend) met een grotere batterij. Volgens Volkswagen zelf komen er nog met twee modellen met een 58Kwh batterij (actieradius 420 kilometer) en een 77kWh batterij (actieradius 550 kilometer).

Volkswagen ID.3 elektrische auto
De nieuwe Volkswagen ID.3 (Afbeelding: Volkswagen)

Volkswagen komt met ruim en strak ontwerp

Qua design valt er overigens ook nog veel te halen. De auto is strak afgewerkt en beschikt over een zogeheten “open space”-interieur aan de binnenkant. Dat houdt in dat de auto voorzien is van een korte carrosserie-overhangen en een slimme indeling, waardoor er veel ruimte in de auto te vinden is. Niet alleen voorin, maar ook zeker achterin. De ID.3 beschikt over een bagageruimte met een inhoud van 385 liter. Bij het dashboard is uiteraard een 10.1-inch paneel te vinden waarmee je alle statistieken van de auto in de gaten kunt houden. Voor wie dat nog niet voldoende is, is er ook een Augmented Reality (AR) feature beschikbaar voor de ID.3. Door middel van een AR head-up display heb je de mogelijkheid om alle informatie op de voorruit van je auto te projecteren. Zo hoef je niet constant naar het scherm rechts van je te kijken.

Van buiten is de Volkswagen ID.3 ontzettend strak afgewerkt. De elektrische auto is direct herkenbaar door zijn vormen en is voorzien van Matrix LED-koplampen, ID. Light-technologie en LED-lichtunits. Zowel aan de voor, als achterkant en zijkant is de ID.3 dus voorzien van een strak en herkenbaar ontwerp. De auto is 4,26 meter lang, 1,81 meter breed en zo’n 1,55 meter hoog.

Volkswagen ID.3 elektrische auto
Het interieur van de ID.3 (Bron: Volkswagen)

Extra betalen voor snellere laadtijden

Volkswagen laat weten dat het basismodel van de ID.3 met een snelheid van 50kW kan opladen, maar dat dit ook niet het maximaal haalbare is. Eigenaren die hun auto sneller willen laden (tot wel 100kW) kunnen dit zeker weten regelen, maar dan wel tegen extra betaling. Althans, dat geldt dus voor de auto die onder de €30.000 kost. Mensen die aan de haal gaan met de 58kWh variant kunnen met 100kW laden en gebruikers met het topmodel laden zelfs met 125kW.

Het is de bedoeling dat de Volkswagen ID.3 vanaf de tweede helft van 2020 beschikbaar wordt in Nederland. Het gaat wat dat betreft om de ID.3 1ST edition (inclusief 420km actieradius, speciale design-features en een prijs van onder de €40.000). De andere modellen zullen, als we Volkswagen mogen geloven, spoedig volgen. Prijzen, specificaties en release-datums van al deze modellen zullen binnenkort bekend gemaakt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Nieuw onthulde Volkswagen ID.3 lijkt sterke concurrent voor Tesla
Sluiten