Rutger Houweling
Rutger Houweling Cars 6 dec 2016

Volkswagen richt zich met nieuw merk Moia op mensen zonder auto

Een autofabrikant die zich gaat richten op mensen zonder auto. Het klinkt in eerste instantie onlogisch, maar niet voor Volkswagen. De kans is groot dat in steeds meer landen over vijftien jaar geen nieuwe benzine-auto’s meer zijn toegestaan. Elektrisch it is. Of wat dacht je van een deelauto?!

Dankzij technologie een betere leefomgeving

Ook Volkswagen ziet de populariteit van elektrische auto’s groeien en steeds meer politici willen geen benzine-auto’s meer op de weg. Daarom start Volkswagen het nieuwe automerk Moia. Een zelfstandig merk dat zich alleen op elektrische auto’s en autodelen focust.

Moia zal zich niet alleen op autodelen en elektrisch vervoer richten, maar ook op mobiliteitsoplossingen voor grote steden.

Bij autodelen moet je denken aan het bestellen van een deelauto per app, waarmee je zelf van A naar B rijdt. Een andere gebruiker kan deze auto weer ergens anders oppikken. Dit lijkt vooral op Car2go.

Mensen die zich geen auto kunnen permitteren kunnen hierdoor toch aanspraak op een auto maken. Maar ook voor mensen die zich wel een auto kunnen permitteren, maar de auto weinig gebruiken is dit een goede oplossing.

Moia zal zich niet alleen op autodelen en elektrisch vervoer richten, maar ook op mobiliteitsoplossingen voor grote steden. Elektrische bussen worden bijvoorbeeld niet aan consumenten verkocht, maar aan vervoersbedrijven. Via een app kun je als lid van de Moia-community een busrit aanvragen. Is er weinig animo voor de opgegeven route? Dan wordt er naar een taxibedrijf doorgeschakeld. Het doel is dus simpel: het grootstedelijk vervoer reduceren en milieuvriendelijker rijden.

Daarnaast gaat Moia zich op filevorming richten. Anno twintigzestien staan er nog steeds veel auto’s met één bestuurder in de file. Dit moet uiteindelijk tot het verleden behoren, omdat het bedrijf gaat inzetten op ‘pooling’.

Vanaf 1 januari wordt in Berlijn met het bedrijf gestart. Ole Harms wordt de CEO en zal met vijftig man aan zijn zijde beginnen. Uiteindelijk moet het bedrijf tot een miljardenbusiness uitgroeien. Hopelijk zien we dan snel deze elektrische versie van de iconische Volkswagen camper op de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volkswagen richt zich met nieuw merk Moia op mensen zonder auto
Sluiten