Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 25 mei 2018

Aantal volledig elektrische auto’s in Nederland flink gestegen

Elektrische worden op rap tempo goedkoper, en daarmee toegankelijker voor een groter publiek. Dat zie je ook in Nederland duidelijk terug in de verkoopcijfers. Op 1 januari 2018 reden er 22.000 volledig elektrische personenauto’s rond in Nederland. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit een rapport van het CBS.

Aandeel volledig elektrische auto’s groeit

Op 1 januari 2017 lag dat aantal namelijk zestig procent lager, met 14.000 exemplaren. Vooral de volledig elektrische markt toonde het afgelopen jaar dus forse groei. De totale markt van elektrische en hybride auto’s groeide vorig jaar met negen procent.

De zogenaamde stekkerauto’s veroverden de afgelopen jaren ook een aanzienlijk marktaandeel. Op 1 januari stonden er bijna 120.000 exemplaren geregistreerd in Nederland. Laten we overigens niet te vroeg juichen, want op de totale markt is het nog steeds een vrij beperkte impact.

Nissan Leaf 2018

De groei is zeker aanwezig, maar er is nog een lange weg te gaan. Op 1 januari besloegen elektrische en plug-in hybride voertuigen 1.4 procent van alle Nederlandse personenauto’s. Dat percentage zal naar verwachting de komende jaren echter rap gaan stijgen.

Kopgroep van Europese Unie

De groei van volledig elektrische auto’s, met dus het grootste impact op het milieu, verdubbelde in 2017. Het aantal verkochte plug-in hybrides lag tien keer zo laag als in het jaar daarvoor. We zien dus duidelijk een beweging naar volledig elektrische auto’s.

Plugin-hybrides zijn niet langer meer de enige toegankelijke optie, nu volledig elektrische personenwagens steeds betaalbaarder worden. Nederland behoort wel nog steeds tot de kopgroep van de EU als het om verkochte stekkerauto’s gaat. Enkel Zweden verkocht er vorig jaar meer. Check het officiële rapport van het CBS voor meer cijfers.

 

Reageer op artikel:
Aantal volledig elektrische auto’s in Nederland flink gestegen
Sluiten