Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 18 okt 2017

Volvo gaat met Polestar de concurrentie met Tesla aan

Alpina, AMG, Brabus, ABT Tuning, M GMBH. Stuk voor stuk gewaardeerde huistuners van grote merken die blijven bewijzen dat goed altijd nog beter kan. Vooral in Duitsland doe je als grote autoproducent niet mee als je geen eigen upgrade experts in huis hebt, maar ook in Zweden zien ze hier de meerwaarde van in. Polestar van Volvo is waarschijnlijk de bekendste en zij komen nu met een eigen Tesla-beater.

Volvo Polestar gaat de strijd aan met Tesla

Dit is voor het eerste dat de sportafdeling met een eigen model komen. De naam Polestar 1 is dan ook zeer toepasselijk. In de looks van de nieuwe bolide is duidelijk zichtbaar dat de sportafdeling een connectie heeft met Volvo. Het uiterlijk doet aan de S60 en S90 denken, met als grootste verschil dat de Polestar 1 een driedeurs model is in plaats van een vijfdeurs.

Volvo Polestar
Volvo Polestar

Meer dan een opgevoerde Volvo

Ook onder de motorkap zijn er verschillen en overeenkomsten met de auto’s van het moederbedrijf. De Polestar 1 is een hybride coupé die zich richt op prestatie. Een goede combinatie, want Tesla heeft al meerdere malen bewezen dat snelheid en elektriciteit hand in hand gaan. Toch is er voor deze eerste solo-poging niet gekozen voor een auto die volledig afhankelijk is van batterijen.
De aandrijving gaat via twee elektromotoren die afhankelijk van elkaar hun werk doen.

Deze worden gebruikt voor de achteraandrijving, terwijl de aandrijving van de voorwielen via een benzinemotor loopt. Een behoorlijk pittige wel te verstaan, want de Polestar 1 is uitgerust met een twee liter viercilinder motor inclusief turbo en supercharger. De gecombineerde kracht van benzine en elektriciteit levert ongeveer 600 pk op en een koppel van 1.000 Nm.

Licht en wendbaar

Geen kinderachtig blok en bovenal geen licht blok. Daarom moest Polestar op andere punten het gewicht terugschroeven. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van Koenigsegg. De bekendste supercar-bouwer van Scandinavië is een expert op dit gebied. Met hun hulp, en het nodige carbon, wist Polestar het gewicht flink terug te brengen en werd ongeveer 230 kilo bespaard.

Volvo Polestar Volvo Polestar

Met de Polestar 1 wil de autobouwer een blauwdruk creëren die ze kunnen doorontwikkelen. De plannen voor de Polestar 2 en 3 zijn al in de maak. Deze modellen moeten volledig elektrisch gaan worden en dus écht de concurrentie aangaan met Tesla. Voordat dit zover is, moeten we eerst maar eens zien hoe goed de Polestar 1 gaat worden. De productie begint in 2019. Check ook het goede nieuws dat Elon Musk pas over de Tesla truck bekend maakte.

Dit artikel verscheen als eerste op Manners.nl.

Reageer op artikel:
Volvo gaat met Polestar de concurrentie met Tesla aan
Sluiten