Volvo test zelfrijdende vuilniswagen die voortdurend om zich heen kijkt

Elon Musk mag onlangs dan een glimp van de elektrische vrachtwagen van Tesla hebben onthuld, Volvo is al een stap verder: zelfrijdende vrachtwagens die het vuilnis ophalen.

Volvo Trucks heeft een zelfrijdende vuilniswagen ontwikkeld, die nu samen met het Zweedse afvalverwerkingsbedrijf Renova wordt getest in een woonwijk in Zweden. Omdat vuilniswagens een dagelijkse vaste route afleggen, lenen deze voertuigen zich perfect voor autonome besturing in de nabije toekomst.

Op dit moment kan de zelfrijdende vuilniswagen van Volvo al een vooraf bepaalde route rijden en stoppen voor personen of objecten die onverwachts op het pad komen. Het autonome voertuig checkt voortdurend zijn omgeving en is binnen de bebouwde kom zelfs in staat om te keren.

Achteruit

De vuilnisauto wordt tijdens de eerste rit bestuurd door een persoon. De auto legt dan de route en de stoppunten vast, zodat hij de volgende rit autonoom kan rijden. Saillant detail: de zelfrijdende vrachtauto rijdt achteruit.

“We willen de mogelijkheden testen van veilig achteruit rijden, omdat dit letsel kan voorkomen en misschien ook de efficiĆ«ntie van de ophaaldienst vergroot”, zegt Hans Zackrisson, strategic development manager van Renova.

Een vrachtwagen autonoom door een woonwijk rijden, brengt natuurlijk de nodige gevaren met zich mee. Daarvan is Volvo’s traffic & product safety director Carl Johan Almqvist zich ter dege van bewust.

“De vrachtwagen die we testen, heeft enorm veel sensoren en kijkt voortdurend om zich heen. Het voertuig stopt voor personen en obstakels die onverwachts opduiken. Daardoor heeft de vuilnisman zijn handen vrij en kan hij goed observeren wat er om hem heen gebeurt. Doordat de vrachtwagen achteruit rijdt, heeft de vuilnisman een goed overzicht,” aldus Almqvist.

‘Verbazingwekkend veel potentie’

De tests worden tot eind dit jaar uitgevoerd, waarna een grondige evaluatie volgt. De acceptatie van chauffeurs en andere weggebruikers spelen daarbij een belangrijke rol. Feit is dat deze test een belangrijke stap is in de weg naar autonome voertuigen op de openbare weg.

“Er is verbazingwekkend veel potentie om het snelle tempo van technische ontwikkelingen om te zetten in praktische en maatschappelijke voordelen. Onze zelfrijdende vuilniswagen loopt wereldwijd voorop in dit veld,” aldus chief technology officer Lars Stenqvist, die niet aan valse bescheidenheid doet.