Daniel Koster
Daniel Koster 12 jan 2016

Voor de creatieveling; je eigen gave DIY laptopsleeve van leder maken

Waar je toffe laptopsleeves kunt kopen, is het natuurlijk nóg toffer om ze zelf te maken. Toen wij bij onze vriendinnen van Roomed een DIY-gids voorbij zagen komen over hoe je je eigen lederen laptopsleeve kon maken waren we meteen verkocht. En om die reden delen we ‘m nu met jou. Met deze gids heb jij binnen een halfuurtje en met twintig euro een eigen-gemaakte laptopsleeve tot stand gebracht!

Wat je nodig hebt

– Een stuk leer.
– De exacte afmetingen van je laptop.
– Een lineaal of meetlint.
– Een scherpe schaar of een scherp mesje met snijmat.
– Een mooie (druk)knoop.
– Spelden (eventueel).
– Naald en draad (een naaimachine zou al helemaal top zijn).

Stap 1; afmeten van de stof

Meet voordat je begint eerst hoe breed, lang en dik je laptop is. Pak vervolgens de stof erbij en knip deze ruim af zodat je later niet met te weinig komt te zitten. Vouw de afgeknipte stof vervolgens om je laptop heen en knijp de stof samen zodat je kunt zien of er genoeg ruimte is aan de zijkanten van de stof om ‘m aan elkaar te naaien.

Stap 2; de stof knippen of snijden

Wanneer je klaar bent met het uitmeten van de stof kun je ‘m uitsnijden. Je kunt ‘m ook uitknippen, dit gaat wat gemakkelijker, maar het mooiste resultaat krijg je als je snijdt. De sleeve is uiteindelijk pas af met de knoop waarmee je de sleeve kunt dichtdoen, dus sla de stof om om te zien waar de knoop ongeveer moet komen. Wij hebben de omslag op ongeveer één-derde van het oppervlak gevouwen. Zet op de gewenste hoogte een streepje aan de binnenkant van de stof.

Stap 3; aan elkaar naaien van de stof

Leg de laptop weg en sla de stof om tot de streep. Zet de twee lagen vast met spelden. Zo kun je met één hand de stof aan elkaar gaan naaien, of met de naaimachine de stof in één rechte lijn aan elkaar vast zetten. Indien je de laptopsleeve met de hand wilt naaien, kun je dat het beste doen met de festonsteek. Deze steek is heel simpel én ziet er ook mooi uit. Als je deze steek nog niet onder de knie hebt, kun je deze video bekijken voor meer uitleg!

Stap 4; het vastzetten van de knoop

Ben je klaar met het vastnaaien van de zijkanten? Dan hoeven we enkel nog de laatste stap te volbrengen. Hierbij ga je de knoop vastzetten. Het is relatief gemakkelijk om een gat voor je knoop in de stof te knippen of snijden. leder rafelt niet, maar voor de stevigheid kun je kleine steekjes rondom het gat naaien. Wij kozen voor een drukknoop, even vastzetten, en klaar ben je. Je hebt een prachtige, eigen-gemaakte laptopsleeve. Een beetje van jezelf, en een beetje van Roomed. Wauw!

Reageer op artikel:
Voor de creatieveling; je eigen gave DIY laptopsleeve van leder maken
Sluiten