Robert Kroes
Robert Kroes Tech 19 sep 2019

Voorkom dubbele koersrisico’s bij de Bitcoin

Dat de handel in Bitcoin erg volatiel is, hebben we vannacht weer kunnen zien toen er een flash crash optrad. Naast de gewone koersrisico’s zijn er een aantal factoren die jouw risico kunnen vergroten. We bespreken drie vormen van dubbele koersrisico’s bij de Bitcoin en geven tips hoe jij die kunt voorkomen.

Dubbele koersrisico’s bij Bitcoin pairing

De Bitcoin krijgt waarde door deze te koppelen met een ander waardemiddel. Zo is de Bitcoin momenteel X Euro, Y dollar en Z Ethereum (ETH) waard. Wanneer je de koers van de Bitcoin wil bepalen doe je er goed aan altijd hetzelfde waardemiddel als vergelijk te nemen. Ook is het zaak altijd te handelen tegen dat waardemiddel. Stel voor dat je de waarde van de Bitcoin in Euro’s berekent, maar in dollars koopt. Dan heb je dus niet alleen het risico van prijsbeweging in de Bitcoin, maar ook nog het prijsrisico van de dollar/Euro koers.

Dubbele koersrisico’s bij margin trading

Met margin trading verhoog je de ruimte om cryptomunten te kopen door de waarde van jouw bezit in onderpand te geven. Wanneer de waarde van de extra cryptomunten te ver daalt, wordt jouw onderpand verkocht als je niet bijstort. Wat veel mensen niet weten is dat ook het omgekeerde kan gebeuren. Als de waarde van het onderpand vermindert kan jouw positie in gevaar komen. Als je dus besluit om via margin trading extra Ethereum (ETH) te kopen speculeer je op de koers van deze munt. Wanneer je als onderpand echter jouw Bitcoin (BTC) portefeuille registreert loop je dubbele koersrisico’s. Immers, als de waarde van de Bitcoin vermindert kan jouw onderpand niet langer toereikend blijken om een waardedaling in Ethereum op te vangen.

De verkeerde cryptobeurs kost ook geld

Naast de koersverschillen bij diverse waardemiddelen kan ook de Bitcoin zelf een dubbel koersrisico creëren. Dit komt omdat verschillende beurzen verschillende koersen hanteren. Het kan dus zijn dat je, naast het reguliere koersrisico extra koersrisico’s loopt als je de Bitcoin op verschillende beurzen verhandelt. Soms levert dit een voordeel op. Dat zagen we in het weekend bij Kraken. Veel vaker stap je op het verkeerde moment over en verlies je meer dan nodig. Wees dus alert dat je de juiste beurs op het juiste moment kiest.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Voorkom dubbele koersrisico’s bij de Bitcoin
Sluiten