Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 mei 2019

Ex-baas App Store onthult keerzijde van Apple: ‘Ik maak me echt zorgen’

Apple is met zijn App Store een stuk strenger dan Google met de Play Store. Elke nieuwe app of update die uitgebracht wordt, moet eerst door een menselijke medewerker gecontroleerd worden. Zo wil Apple de kwaliteit hoog houden. Dat systeem heeft echter ook zo zijn keerzijdes.

Achter de schermen bij Apple en de App Store

Dat wordt duidelijk uit een interview met Philip Shoemaker, een Apple-veteraan. Hij was tussen 2009 en 2016 eindverantwoordelijk voor de App Store, en maakte bij de techgigant de opkomst van de iPhone en mobiele apps mee.

Tegenover Bloomberg deelt hij een aantal interessante inzichten. Juist nu Apple in zowel de Europese Unie als in Amerika een aantal antitrust-rechtzaken in het verschiet heeft, zijn dit soort kijkjes in de keuken extra interessant. Is Apple echt zo anti-competitief als er beweerd wordt?

Bang

Shoemaker zegt in het interview dat Apple altijd al bang is geweest dat apps van rivalen bepaalde kernfunctionaliteit van iOS zouden vervangen. Daarbij wijst hij vooral op Google en Facebook. De techgigant was bang dat apps van die partijen bijvoorbeeld de officiële sms- en bel-apps zouden vervangen.

Hij benadrukt dat die dynamiek “absoluut de reden is” dat apps van derde partijen nog steeds niet als standaard-opties voor primaire functies kunnen worden ingesteld. Daardoor blijven bepaalde apps van onder andere Google gehandicapt.

Google Assistant kan bijvoorbeeld door Siri nooit volledig geïntegreerd worden in iOS. Dat geldt ook voor simpelere apps, bijvoorbeeld een verbeterde SMS-app van een derde. Apple geeft zijn klanten anno 2019 nog steeds geen keuze.

“Dat was echt een ding. De angst dat iemand langs zou komen, een Facebook, een Google, wie dan ook, en de vloer aan zou vegen met al onze items,” aldus Shoemaker.

Het is terecht dat Netflix en Spotify zich zorgen maken of ze wel eerlijk behandeld worden

App Store macOS iOS

Telefoontje van Steve Jobs

Over de begindagen van de App Store merkt Shoemaker op dat het proces erg hit-and-miss was. Hij herinnert zich een incident waar een beruchte “baby shaking app” werd goedgekeurd, waarna Apple‘s aandelen kelderden. Die fout leverde hem een telefoontje op van niemand minder dan Apple-oprichter Steve Jobs op.

“Steve Jobs had een simpele boodschap voor me: ‘Je bent dom en je neemt domme mensen aan.’ Dat was een van de beste gesprekken die ik met Steve heb gehad. Het was zo bondig en to the point. Hij hing meteen weer op.”

Is Apple anti-competitief?

Shoemaker geeft toe dat hij zich zorgen maakt over de App Store anno 2019. Er is volgens hem een inherent en onvermijdelijk conflict nu Apple markten “propvol concurrentie” binnenstapt. In dat plaatje passen de klachten van Spotify. De streamingdienst beweert dat de techgigant zijn macht over de App Store heeft misbruikt om rivalen van Apple Music te benadelen.

“Ik maak me echt zorgen over het concurrentie-stukje”, zegt Shoemaker. “Je ziet Spotify naar de EU-regelgevers gaan [en] je hebt Elizabeth Warren die praat over het opbreken van Facebook, en Apple, etc.”

De Apple-veteraan geeft in deze blogpost op Medium zelfs aan wat de techgigant volgens hem moet veranderen aan de regels. “Het is terecht dat Netflix en Spotify zich zorgen maken of ze wel eerlijk behandeld worden,” aldus Shoemaker. Lees de rest van het interview met hem hier.

Reageer op artikel:
Ex-baas App Store onthult keerzijde van Apple: ‘Ik maak me echt zorgen’
Sluiten