Crypto en Bitcoin in 2023: wat verwachten influencers van de markt?

Crypto Robert Kroes 28 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Financiële influencers zien veel voordelen in de stand van de huidige cryptomarkt. De waarde van de meeste crypto is in elkaar gezakt. Ook is de totale omvang van de cryptomarkt meer dan 60% gezakt.

Wel is er bij veel ontwikkelaars en start-ups sprake van opluchting. De huidige markt zorgt voor minder druk voor het snel handelen, maar juist voor meer ruimte om user cases voor de lange termijn te vinden.

Influencers over de crypto prijs ontwikkeling in 2023

De prijzen van cryptomunten dalen op dit moment mee met de prijzen van aandelen. Toch is er geen reden om je zorgen te maken. De geschiedenis heeft al laten zien dat na een bearmarket de prijzen weer exceptioneel kunnen stijgen. De markt trekt dus naar verwachting weer aan. Dit is een terugkomend patroon dat je ziet in aanloop naar en na de Bitcoin halving. De Bitcoin halving is het moment dat de beloningen van miners worden gehalveerd.

Halvings resulteerden voorheen altijd in grote prijsstijgingen. De volgende halvering van Bitcoin zal pas in 2024 plaatsvinden. Dit zou moeten betekenen dat er in 2023 in aanloop weer positieve veranderingen in de prijs van Bitcoin plaats vinden. Wel is het zaak om oog te houden op de Bitcoin halving cycle theorie. Deze zal voor de halving in 2024 naar verwachting niet meer opgaan.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptobeurzen cryptocurrency, Google Chrome extensies
Crypto (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

Impact op de maatschappij

De maatschappelijke impact van crypto is erg interessant. Toen de oorlog in Oekraïne begon, werd zichtbaar dat Oekraïense de overheid het mogelijk maakte om cryptodonaties te maken. Hiermee haalde het uiteindelijk 65 miljoen dollar op. Ook zijn er steeds meer landen die besluiten om digitale munten te gebruiken als onderdeel van het financiële systeem. Denk bijvoorbeeld aan El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ook een voorspelling waar veel experts en influencers positief over zijn, is de groei van betaalterminals voor digitale valuta. Dit maakt het mogelijk om betalingen met crypto zowel digitaal en fysiek veiliger te maken. In Nederland maken we bijvoorbeeld al gebruik van NFC chips.

Deze worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld Apple Pay. In 2023 kunnen we steeds vaker direct in de winkel betalen door deze chip in onze telefoon te gebruiken. Tot slot zetten ook grootmachten als PayPal en Twitter steeds meer in op crypto-betalingen. Daar zou Elon Musk overigens best wel eens meerdere redenen voor kunnen hebben.

Houdt Bitcoin zijn positie in crypto in 2023?

Bitcoin is sinds de lancering in 2009 altijd de grootste munt geweest als het aankomt op marktkapitalisatie. Ethereum is sinds de oprichting in 2015 de nummer 2. Toch zou er in 2023 eindelijk verandering kunnen komen in deze ranglijst.

Ethereum is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit komt omdat je met deze virtuele machine een platform hebt waar je applicaties op kunt bouwen. Ook heeft het platform een transformatie ondergaan zodat de data op een andere manier gevalideerd kan worden. Hierdoor wordt er veel minder energie verbruikt. Tegenwoordig verbruikt Ethereum veel minder energie dan andere platforms zoals PayPal.

Veel influencers zeggen dat Bitcoin de enige echte cryptovaluta is die volledig gedecentraliseerd is. Daarom is volgens velen Bitcoin voorbestemd om de cryptowereld te domineren. Wel krijgt Ethereum steeds meer interesse doordat zij meer gebruiksmogelijkheden biedt dan Ethereum.

Ontwikkelingen crypto in 2023

2023 gaat een belangrijk jaar worden voor crypto. Veel ontwikkelaars zijn aan het bouwen aan meer applicaties die gemakkelijk te gebruiken zijn. Zo kun je verder bouwen aan bestaande bedrijven, maar is er ook nog voldoende ruimte voor nieuwe technologische ontwikkelingen.

Door het ontwikkelen van veilige oplossingen, zal het veel veiliger zijn om cryptocurrency op te slaan. Met het gebruik van digitale bruggen kunnen gebruikers valuta van een blockchain naar de andere over te dragen. Als je terugkijkt naar de voorspellingen van voorgaande jaren en historische koersanalyses lijkt er herstel op te treden.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Alesia Kozik)

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Tot slot kun je zonder financiële risico’s oefenen in het beleggen in aandelen en crypto door een gratis account aan te maken op virtueelbeleggen.com.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen