Robert Kroes
Robert Kroes Tech 25 feb 2019

Maakt Bitcoin zich op voor een stevige bull-race?

Op 24 februari schoot de Bitcoin voor de vierde keer dit jaar boven de $ 4.000,-. Hoewel de koersstijging aanvankelijk door leek te zetten trad er later die dag een zware correctie op. Door deze correctie geeft een belangrijke technische indicator, het voortschrijdend gemiddelde, een bear-signaal. De historische koersen leren dat als deze indicator bearish wordt, een bull-rally met nieuwe recordkoersen volgt. Wij leggen het uit.

Nadat de koers van de Bitcoin voor de vierde keer dit jaar het ‘glazen plafond’ van $ 4.000,- doorbrak volgde er, ook voor de vierde keer dit jaar, een stevige prijscorrectie naar beneden. Binnen 24 schoot de prijs naar $ 3.784,20 (de koers op het moment van schrijven). Deze sterke correctie zorgt ervoor dat een belangrijke indicator voor technische analyses, het voortschrijdend gemiddelde, bearish wordt. Het verleden leert dat dit vreemd genoeg een goed teken is.

Wat is het voortschrijdend gemiddelde?

Het voortschrijdend gemiddelde is een simpele indicator die de gemiddelde prijs over een X-aantal dagen berekend. Het voortschrijdend gemiddelde over 50 weken is nu lager dan het voortschrijdend gemiddelde over 100 weken. Deze situatie hebben we voor het laatst gezien in april 2015.

Wat gebeurt er als het voortschrijdend gemiddelde bearish wordt?

Als het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn slechter is dan het voortschrijdend gemiddelde op lange termijn betekent dit meestal dat de beren aan het einde van hun krachten zijn en dat herstel in zicht is. Na de laatste keer dat dit gebeurde bleef de koers een maand of drie redelijk stabiel (in een bandbreedte van $ 300,-) voordat in oktober 2015 de bullmarkt weer echt losbarstte.

Hoe groot is de kans dat we later dit jaar een bullmarkt zien?

Analisten achten die kans hoog. Hiervoor zijn drie redenen te benoemen. Allereerst volgen deze ontwikkelingen een historisch patroon. Daarnaast kwam de bullmarkt in 2015 in beweging binnen een jaar voordat de tweede halvering van de mining-reward van Bitcoin plaatsvond. Ook nu is een mining-halving binnen een jaar nabij. Ook opvallend is dat een andere indicator, de relatieve-sterkte index (RSI), signalen voor een komende bullmarkt geeft. Deze theoretische aannames worden door de praktijk bevestigd. Het feit dat de koers dit weekend door $ 4.000,- brak geeft aan dat er bereidheid is om weer te investeren in Bitcoin. Uiteraard zijn er andere deskundigen die een vermoeden hebben hoe hoog die prijs dan moet zijn.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Maakt Bitcoin zich op voor een stevige bull-race?
Sluiten