Vouwbaar en uitschuifbaar: TCL toont twee prototypetelefoons

Telefoonfabrikant TCL heeft twee prototypesmartphones gepresenteerd: eentje is twee keer opvouwbaar, terwijl de andere uitschuifbaar is. Beide telefoons werken niet helemaal naar behoren op dit moment, maar bieden wel alvast een kijkje naar wat we van dergelijke smartphones verwachten kunnen.

Zo schrijft The Verge dat het toestel dat twee vouwlijnen heeft aangezet kan worden en op Android draait en dat het daar wel zo’n beetje ophoudt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy Fold of Mate X, laat de opvouwbare smartphone van TCL echt een smartphone zien die verandert in een tablet (en niet gewoon een bredere smartphone). Wanneer je hem uitvouwt, dan heb je een tablet met een scherm van 10-inch.

TCL en zijn conceptsmartphones

Zo kun je op dit model bijvoorbeeld een video openen op het kleine scherm en vervolgens het apparaat openvouwen om die te bekijken. Of je opent de agenda op het kleine scherm voor de dagindeling, die wisselt naar het maandoverzicht wanneer je hem openklapt. Omdat het apparaat vol zit met experimentele technologie, hoeven we niet te verwachten dat het snel op de markt komt. Zo zijn er twee verschillende scharnieren aanwezig voor beide vouwlijnen.

tcl
Uitschuifbare smartphone van TCL. (Afbeelding: The Verge)

The Verge merkt op dat het toestel goed laat zien hoe lastig het maken van zo’n apparaat is. Zo is de smartphone heel zwaar en dik, vanwege al die scharnieren. De tabletvorm is dan weer dun te noemen. Dan heb je nog het probleem van de software, aangezien geen enkel systeem nu native ondersteuning heeft voor dit type apparaten (met drie vouwlijnen of met een uitschuifbaar scherm). Google werkt daar nu wel aan, maar waarschijnlijk gaat hardwareontwikkeling sneller dan softwareontwikkeling op dit moment.

En dan hebben we het nog niet eens over de veerkrachtigheid en de prijs van dergelijke apparaten gehad. We verwachten ook niet dat de TCL-prototypes goedkoop zouden zijn wanneer ze daadwerkelijk uitgebracht worden. Ook zullen er ongetwijfeld problemen opduiken met de scharnieren en de vouwlijn.

Het uitschuifbare TCL-toestel werkt net even anders. Het model dat The Verge in handen kreeg had een papieren scherm, maar het idee is wel duidelijk. Een deel van het scherm zit naar binnen gevouwen en wanneer je hem uitschuift, dan wordt dat deel rechtgetrokken. In dit geval wordt het scherm als het ware opgerold en uitgerold met een druk op de knop.

The Verge

Reageer op artikel:
Vouwbaar en uitschuifbaar: TCL toont twee prototypetelefoons
Sluiten