Vouwbare schermen: echt de toekomst of puur een gimmick?

Afgelopen jaar introduceerde Samsung de Galaxy Fold, Motorola kwam met de vernieuwde Razr en ook Huawei en Xiaomi toonde aan dat smartphones met opvouwbare schermen de toekomst is. De vraag is alleen: is dat eigenlijk wel zo? Kan dit fenomeen de tech-wereld definitief gaan veranderen of hebben we te maken met een gimmick?

Op het eerste gezicht lijken de mogelijkheden beperkt. Er is reden om te denken dat de consument niet perse staat te springen om buigende beeldschermen. Toch betekent een vouwbaar scherm meer dan alleen een nieuw soort klaptelefoon.

Rolbare televisieschermen

Zo zijn vouwbare schermen erg breed in te zetten. LG liet met zijn OLED TV tijdens CES 2018 al zien dat vouwbare televisies ook op de markt gaan komen toegepast. In de toekomst heb je dus geen zorgen meer dat kleine kinderen je beeldbuis kunnen bekrassen of beschadigen. 

Toch kan nog een stuk meer out-of-the-box gedacht worden. Vouwbare flexibele schermen betekenen immers dat je meer met een scherm kan doen dan alleen vouwen. Het achterliggende idee van vouwbare schermen is namelijk dat een scherm steeds dunner kan worden met behulp van OLED panelen. En dunner betekent weer lichter. 

Dat biedt ten eerste een uitkomst voor vliegtuigen. Dunnere schermen kunnen immers enkele kilo’s per passagier besparen. Het totaalplaatje is dat daardoor dat een stuk meer bagage mee kan. Ook kan gekozen worden voor een meer klimaatbewuste keuze: lichtere vliegtuigen stoten minder uit.

De vouwbare televisie van LG
De opvouwbare televisie van LG (Afbeelding: LG)

Revolutionaire veranderingen met dunne vouwbare schermen

Zelfs deze implementatie in vliegtuigen is vanuit creatief oogpunt beperkt. Dunne schermen betekenen namelijk dat je ze haast overal kan gaan gebruiken. Schermen op kleding, in de keuken en in de bekleding van je auto kunnen zo werkelijkheid worden. Het flexibele scherm zal zo ook op nieuwe wijze data kunnen verzamelen en meer voor de mens gaan betekenen. Smartwear zal op deze manier niet alleen om de pols gaan zitten en veel relevanter worden.  

Wie denkt dat vouwbare schermen niet de toekomst in handen hebben door het stroeve begin bij onder andere de Galaxy Fold, heeft het bij het verkeerde eind. Waar schermen nu op bureaus geplaatst worden, aan de muur gehangen worden of in onze tas meegemomen worden, kan het buigbare scherm daar rigoureuze verandering in brengen. Voor nu is het helaas vooral nog wachten op wat de toekomst te brengen heeft. 

Reageer op artikel:
Vouwbare schermen: echt de toekomst of puur een gimmick?
Sluiten