Rutger Houweling
Rutger Houweling 11 mrt 2017

Vrije val: hoe BlackBerry keihard van zijn voetstuk viel

BlackBerry was ooit de absolute marktleider op het gebied van smartphones. Op de piek van zijn dominantie kwam meer dan de helft van de smartphones van de fabrieken van het Canadese bedrijf. Onlangs kondigde BlackBerry aan dat het stopt met telefoons maken. Hoe kan zo’n groot bedrijf zo hard vallen? All About Phones legt het aan de hand van een reconstructie uit.

Al in zijn jeugd werd het idee van ‘always connected’ in het hoofd van toekomstig BlackBerry-CEO Mike Lazardis geplant. Zijn leraar in de werkplaats zei in zijn jeugd tegen hem: “Wees voorzichtig en raak niet te betrokken bij computers. In de toekomst gaan elektronica, computers en draadloos namelijk allemaal samen – en dat wordt de volgende hype.”

Een onwaarschijnlijke start-up

Die woorden zouden in het onderbewuste van Lazaridis kruipen. Eerst richtte hij zijn startup Research In Motion op. “We blijven altijd doorgaan. We staan nooit stil.”, zo verklaarde Lazaradis de keuze voor de naam. Het bedrijf lag op een op zijn vrij bijzondere plek voor een technologieproducent. Het geld om een plekje in het zonnige Silicon Valley in Amerika te huren, had Lazaradis uiteraard niet.

Daarom huurde hij een klein pand in Waterloo, Canada. Ver van San Francisco en in plaats van zon was er sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw. Het is op zijn zachtst gezegd niet de ideale locatie om een firma op te starten. En toch was dat precies wat Lazaradis deed.

Met zijn bedrijf zou hij van contract naar contract springen om te overleven. RIM nam allerlei kleine klusjes aan om snel geld binnen te halen. Lazaradis wist echter dat hier niet het grote geld zat. En toen kwamen die woorden van de werkplaatsleraar weer naar boven. Draadloos, elektronica en computers zouden allemaal samengaan…

Mobiel e-mailen blijkt onontdekte goudmijn

Hij schreef daarom wat code om een HP Palmtop aan Ericssons eerste draagbare Mobitex datamodem te verbinden. De Palmtop was overigens nog alles behalve een smartphone, want in je broekzak paste het apparaat niet. In je koffer daarentegen wel.

Vrije val van BlackBerry

Mensen begonnen de Palmtops vanuit kantoor mee naar huis te nemen. En ze brachten de apparaten niet meer terug. Mobiel e-mailen bleek verslavend te zijn en Lazaridis wist dat hij goud in handen had.

Hij zou na enige tijd de BlackBerry introduceren. Om die aan de man te brengen gaf hij de toestellen aan ‘e-mail evangelisten’, werknemers van het bedrijf die het toestel gratis weggaven aan werknemers van andere grote bedrijven.

Het verspreidde zich als een lopend vuurtje: vrienden en collega’s van de gelukkigen die een gratis BlackBerry hadden gekregen zagen de telefoon en vertelden iedereen erover. De weg naar boven was ingezet.

Bedrijven aan de BlackBerry

Grote bedrijven als Credit Suisse First Boston en Merrill Lynch begonnen opeens duizenden BlackBerry’s te bestellen. De bedrijven wilden dat iedereen binnen hun firma een BlackBerry zou hebben. Zo raakten grote bedrijven verslaafd aan de ‘CrackBerry’: de toestellen kwamen gratis via een paar werknemers binnen. Deze werknemers overtuigden vervolgens hun leidinggevenden van het nut van de telefoon. Daarna bestelden zij een flinke lading BlackBerry’s.

Vrije val van BlackBerry

Van bedrijf naar consument

Maar BlackBerry had niet alleen op bedrijven aantrekkingskracht. De werknemers begonnen het toestel vanuit werk mee naar huis te nemen en als persoonlijke telefoon te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gratis berichtendienst PING. Door je pincode met elkaar uit te wisselen, kon je onbeperkt gratis berichtjes naar elkaar sturen.

Vrije val van BlackBerry

Het alternatief, sms’en, was en is nog altijd niet gratis. Je kon met een BlackBerry je e-mail checken, gratis berichten naar elkaar sturen en natuurlijk gewoon met elkaar bellen. De smartphone bleek verslavend. Zo verspreidde de verslaving zich van bedrijven naar consumenten en al snel zat iedereen aan de ‘CrackBerry’.

‘Lompe’ toetsenbordjes in een wereld van touch screens

apple-vs-blackberryHet kon dus eigenlijk bijna niet stuk voor BlackBerry. En toch ging het stuk. Kijk maar naar de prijs van aandelen van BlackBerry. Op het hoogtepunt van de waarde kreeg je per aandeel 230 dollar, nu nog 7. Waarom? Daar zijn een aantal redenen voor.

Ten eerste zijn er de roemruchte toetsenbordjes van BlackBerry. Ze waren een revolutie in de smartphonewereld toen BlackBerry ze aankondigde. Maar misschien nog revolutionairder waren de touch screens van onder meer Apple.

Augmented Reality

Lazaradis zelf had een hekel aan een toetsenbord op een touchscreen. Zijn bedrijf introduceerde voor het eerst een touchscreen-telefoon in 2008: de BlackBerry Storm. Los van de problemen, kijken we eerst eens naar het touchscreen en de werking ervan. Het scherm van de Storm was namelijk beweegbaar.

Zo kon het klikken bij elke aanraking die de gebruiker deed. Daardoor deed het scherm nog denken aan een fysiek toetsenbord. Lazaradis weigerde te geloven dat een ‘gewoon’ touchscreen dezelfde voldoening zou geven als een toetsenbord.

Maar de consument had zijn wensenlijst inmiddels geheel aangepast. Mobiele telefoons waren niet alleen maar apparaten om te werken. Het waren hele entertainment-hubs geworden. Daar leent een groot touchscreen zich beter voor dan een klein schermpje met een groot toetsenbord eronder geplakt.

BlackBerry moet met app-aanbod de achtervolging in

Het antwoord van BlackBerry op de Play Store en App Store, BlackBerry World
Ten tweede was er het app-aanbod. Eigenlijk legt Javed Anwer van de Times of India het het beste uit. BlackBerry zat nog steeds in de ‘telefoonmodus’. BlackBerry (en ook Nokia) maakten de beste telefoons. Daar waren ze simpelweg onverslaanbaar in.

Vrije val van BlackBerry

Dat realiseerde Apple zich en daarom bracht het de strijd naar een ander front. Mobiele telefoons zouden geen telefoons zijn die ook wat programmaatjes kunnen draaien. Ze moesten computers worden die ook kunnen bellen.

Jarenlang had Jim Balsillie, mede-eigenaar en beheerder van de financiële zaken van BlackBerry, bij providers gevochten om apps te mogen verkopen. Het bedrijf had altijd gezegd dat het daarin ‘constructief gezind’ was ten opzichte van de telecomaanbieders.

En toen kwam de exclusieve deal tussen Apple en AT&T. Apple kon zonder pardon apps aanbieden aan consumenten en hoefde niets aan AT&T te betalen. Tegen de tijd dat BlackBerry zijn app store in 2009 lanceerde, hadden Apple-gebruikers aan gezamenlijk 1 miljard apps gedownload. BlackBerry moest voor het eerst in lange tijd de achtervolging in.

Three-day outage: de nekslag

Ten derde was er dé BlackBerry-killer: de beruchte three-day outage. Toen Apple en Google de smartphonemarkt begonnen te domineren, had BlackBerry nog altijd zijn niche: bedrijven. Geen enkel besturingssysteem was namelijk zo veilig en stabiel als dat van het Canadese bedrijf. Ideaal dus voor mensen die niet altijd online wilden zijn, maar altijd online móesten zijn.

Vrije val van BlackBerry

Op maandag 10 november 2011 was daarom de three-day outage, waarbij het netwerk tot donderdag 13 november 2011 platlag, de nekslag. Hetgeen waar BlackBerry zich nog op vooraan kon laten staan, zijn veilige, goede netwerk, leek helemaal niet zo goed. BlackBerry was zijn laatste aantal klanten ook kwijt.

BlackBerry: de eeuwige tweede

Lazaradis zag de aankondiging van de iPhone en het eerste wat hij zei was: “Dit is onmogelijk.” En het eerste jaar leek hij gelijk te hebben. De eerste iPhone kampte met bugs en crashes. En Lazaradis keek het rustig aan. Maar langzaam maar zeker begon de iPhone wél te werken.

Daar ligt het grootste probleem eigenlijk. BlackBerry was gewend geraakt aan zijn leiderspositie en hield daarom op met innoveren. Daarom kwam het met al zijn toestellen na de iPhone eigenlijk op plek 2. De eerdergenoemde BlackBerry Storm bijvoorbeeld. Die kwam ongeveer een jaar na de iPhone uit en kampte met bugs en problemen. Zelfs ondanks zijn relatief late releasedatum, voelde de nieuwe telefoon ‘gehaast’ aan.

Vrije val van BlackBerry

Ook latere toestellen, zoals de Passport, sloegen de plank eigenlijk mis door het app-aanbod en de fysieke toetsenborden. Tegenwoordig maakt de Canadese fabrikant wel telefoons die aan de verwachtingen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de DTEK50 en DTEK60. Maar het kwaad is allang geschied.

De merknaam van BlackBerry is al teveel bevuild om consumenten nog tot een aankoop van een toestel te verleiden. Al in 2013 vroeg een Amerikaans onderzoeksbureau aan 250 mensen of zij ooit nog een BlackBerry zouden kopen. Driekwart van de mensen antwoordde daar met ‘nee’ op.

De toekomst van BlackBerry

Door de rappe afname van zowel de winst als de populariteit van zijn toestellen, gaat BlackBerry nu de softwarekant op. Het bedrijf heeft op die tak de laatste jaren winst gemaakt, terwijl het verlies maakte op de hardware. Met zijn DTEK-toestellen laat het bedrijf eigenlijk zien wat het van plan is in de toekomst: telefoons laten maken door derde partijen en deze uitrusten met de eigen software.

Vrije val van BlackBerry

Ook het verkopen van software aan andere fabrikanten behoort tot de toekomstplannen van BlackBerry. Maar de smartphonefabrikant die van 2000 tot 2005 zo gewaagd de grenzen opzocht en met een aantal iconische telefoons kwam? Die zijn we kwijt.

Onlangs werd de BlackBerry KeyOne aangekondigd, een Android smartphone met een fysiek toetsenbord. Wil je bij een fabrikant gaan werken die niet ten onder gaat? Check hier wat je moet doen om bij Google en Apple aan de slag te gaan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrije val: hoe BlackBerry keihard van zijn voetstuk viel
Sluiten