Daniel Koster
Daniel Koster Tech 25 jun 2015

Vroeger was alles beter: technologieën die enkel het kind van de jaren ’70 kent

Je zult af en toe versteld staan van hoe kinderen omgaan met elektronische apparaten. Waar zíj zich dan echter weer over verbazen, is de kennis die jij hebt van de oude (voor hen vaak onbekende) machines waar jij mee bent opgegroeid. Check dé elektronische apparaten van de jaren zeventig hieronder. Nostalgie ten top!

Dé vetste spelcomputer ooit

De Atari kende in de jaren zeventig zijn hoogtijdagen. Urenlang konden wij ons vermaken met spellen als Pong en Asteroids. Ook nu hunkeren wij soms terug naar de eenvoudige doch geniale spellen van de Atari!

Cassettebandjes doorspoelen voor dat ene gave nummer

Tijdens de lange autorit naar de camping in Frankrijk was de cassetteband ongeveer het enige elektronische apparaat dat de autorit wat beter te verdragen maakte. Vooral het geluid van terug- en doorspoelen naar dat ene, gave liedje is een geluid dat ons meteen onze kinderjaren doet herbeleven. En het verband tussen de onderstaande objecten uiteraard.

Het (warme?) geluid van de platenspeler

De kans is groot dat jij je eerste plaat op vinyl hebt aangeschaft en dat jouw ouders een kast vol oude én nieuwe platen hadden. Het geluid van een elpee wordt vaak geprezen als beter, warmer dan dat van de cd. Behalve als er een kras op zat, natuurlijk!

Dia’s zien alsof je ze kon aanraken met de Viewmaster

Dit apparaat was in de jaren zeventig al niet zo modern meer, maar toch nog altijd een prima manier om je weer even te vermaken. Nu is-ie echter zo gedateerd dat het bijna een reliek uit het stenen tijdperk is.

Een beeldbuis mét kleur!

Het begon in de jaren zeventig normaal te worden om een kleurentelevisie in de woonkamer te hebben staan. Ook was er toentertijd nog dikwijls het (voor ons) welbekende testbeeld te zien voor een uitzending of als er geen programmering was. Aangezien er nu veel kanalen zijn die 24 uur per dag uitzenden, zie je dit veel minder vaak.

Het fenomeen ‘kijk- en luistergeld’ bestond toen nog. Dit betekende dat je geld moest betalen voor het hebben van een televisie en/of radio. Studenten gaven allemaal massaal aan geen tv en radio te hebben en werden daarom veelal als ‘zwartkijkers’ bestempeld. Dit wordt hedendaags collectief geïnd aangezien iedereen van televisie en andere media gebruik maakt.

Films en tv in een notendop

Grote films die zelfs de jeugd van nu nog kan waarderen deden ook in de jaren zeventig de intrede. Zo werd de eerste Star Wars-film in 1977 uitgebracht en was het een jaar later tijd voor Grease. Maar het waren uiteraard niet enkel de films die onze jeugd tekenden. Televisieprogramma’s als de Fabeltjeskrant en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ zijn simpelweg juweeltjes. Klassiekers, en we kennen nog steeds het beginnummer van de Fabeltjeskrant uit ons hoofd! Jij ook?

Van Abba en Queen tot Boudewijn de Groot

Waar nu artiesten als Miley Cyrus, Lady Gaga en Justin Bieber furore maken, staat dit redelijk haaks op de topartiesten van de jaren zeventig. Het gave is dat iedereen ze nog steeds kent. Zo kan (bijna) iedereen ‘Dancing Queen’ van Abba nog steeds woord voor woord meezingen. Boudewijn de Groot was op Nederlandse bodem dé grote artiest van de jaren ’70. Zie hier een lijst van de top honderd nummers uit die jaren.

Even een film uitzoeken bij de Videoland!

Films kijken deed je niet via het internet, daar hadden we in de jaren zeventig nog niet van gehoord. Nee, films kijken deed je door een wandeling naar de Videoland af te leggen. Alwaar je dan van je ouders een bepaalde afdeling met achttien plus films niet mocht betreden. Of natuurlijk door programma’s op je VHS-band op te nemen en terug te kijken. Niet te vaak alleen, want dat kon de videoband niet zo goed aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vroeger was alles beter: technologieën die enkel het kind van de jaren ’70 kent
Sluiten