Daniel Koster
Daniel Koster 14 feb 2016

Vrouwelijke programmeurs zijn de mannelijke collega’s de baas

In de programmeerwereld is de man flink vertegenwoordigd. Dit hoeft echter te betekenen dat de man beter werk levert dan de vrouw. Nu laat een onderzoek zelfs zien dat de vrouw beter is in het programmeren dan de man. Daar zit dan wel een voorwaarde aan!

Codes van vrouwen vaker goedgekeurd dan mannen

In het onderzoek nam een groep computerwetenschapstudenten onder de loep hoe veel codes worden goedgekeurd op de website Github. Het is via deze website mogelijk om codes van gebruikers te bekritiseren en aan te passen. Hierbij kunnen gebruikers aangeven of ze mannelijk dan wel vrouwelijk zijn, of dat niet aangeven. Wat blijkt nu uit de analyse van drie miljoen stukken? De codes van vrouwen worden vaker goedgekeurd dan de codes van mannen. Vrouwen kunnen dus over het algemeen betere codes schrijven dan mannen!

Aparte voorwaarde

De aparte voorwaarde die hiermee gaat gemoeid, is dat de gebruikers van Github dan niet mogen weten dat een code door een vrouw is geschreven. Wanneer zij dit weten wordt de code namelijk juist minder vaak goedgekeurd dan bij mannen. De programmeerwereld staat dus bol van het seksisme! Een verklaring konden de onderzoekers namelijk niet geven voor deze bevinding.

Reageer op artikel:
Vrouwelijke programmeurs zijn de mannelijke collega’s de baas
Sluiten