Mark Hofman
Mark Hofman Tech 12 mrt 2019

Duitsland bouwt 5G met Huawei: VS dreigt met maatregelen

Waar de Verenigde Staten en Huawei alles behalve lekker gaan, lijkt Duitsland het wel te kunnen vinden met de producent. De twee zijn druk bezig met het bouwen van een 5G netwerk in het land, wat zorgt voor boze gezichten uit de VS. Sterker nog: het dreigt Duitsland met maatregelen als het niet stopt met de samenwerking. 

Samenwerking Huawei en Duitsland onder vuur door VS

De strijd tussen Huawei en de Verenigde Staten lijken grenzen te overschrijden. Veiligheidsinstanties hebben de regering van Duitsland streng gewaarschuwd. Het land is bezig met het bouwen van een 5G netwerk en doet dit in samenwerking met Huawei. Echter vertrouwt de VS de producent voor geen cent, omdat deze spionage software zou gebruiken voor hun apparaten. Het merk is op dit moment verbannen uit de Verenigde Staten, wat voor veel commotie heeft gezorgd. Nu Duitsland de handen ineen slaat met Huawei, krijgt het boze gezichten van Trump & co.

Echter blijft het niet bij boze gezichten alleen. De veiligheidsinstanties van de VS hebben Duitsland duidelijk gemaakt dat het maatregelen neemt als de samenwerking niet tot een einde komt. Zo zouden onze oosterburen bijvoorbeeld geen toegang meer krijgen tot bepaalde informatie omtrent de inlichtingendienst. De VS is van mening dat er spionage software gebruikt wordt door Huawei en wanneer Duitsland de producent inzet voor een 5G netwerk, alle informatie in de verkeerde handen zouden vallen. Iets wat duidelijk wordt door een brief die de Amerikaanse Ambassadeur naar Richard A. Grenell stuurde, zo wordt duidelijk door de WSJ.

Huawei oprichter Ren Zhengfei ontkent spionage
Huawei oprichter Ren Zhengfei

Duitsland heeft overigens wel wat stappen gezet voor de veiligheid. Zo maakt het gebruik van een Code Audit, maar dat is volgens de VS alles behalve genoeg. Het is een drastische stap uit het Amerikaanse front, maar wel te begrijpen wanneer je echt gelooft dat er gebruik wordt gemaakt van spionage software. Iets wat overigens nog verre van bewezen is.

Huawei klaagde de Verenigde Staten afgelopen week overigens aan voor dit hele verhaal. Benieuwd naar hoe dat gegaan is? Check dan dit artikel!

Reageer op artikel:
Duitsland bouwt 5G met Huawei: VS dreigt met maatregelen
Sluiten