Waar je bij de aanschaf van een 4K-televisie rekening moet houden

Ultra HD 4K is anno twintigzestien geen buzzwoord meer. Wie ervoor kiest om een nieuwe televisie aan te schaffen raden wij aan om voor Ultra HD 4K te kiezen. Check alleen al de Netflix-database in 4K. Het aanbod van 4K-televisies is echter gigantisch. Maar welke kies je? Om je keuze gemakkelijker te maken, hierbij een aantal punten waar je bij de aanschaf van een 4K-televisie rekening mee moet houden.

Vergelijk niet alleen tv’s in de winkel

Een veelvoorkomende fout die mensen maken is door naar de eerste de beste elektronicawinkel te lopen en met een televisie weer naar buiten te lopen. Zonder enig idee te hebben wat er allemaal op de markt beschikbaar is. Vertrouw en luister naar de verkoper van de winkel, maar bedenk dat je geen overhaaste beslissingen moet maken. Je hebt alle tijd.

Vraag advies in je sociale omgeving en check het internet voor reviews. Neem de tijd, kijk veel rond en uiteindelijk koop je de 4K-televisie die écht bij jouw wensen past.

Ga voor een garantie van vijf jaar

Merken hanteren standaard een fabrieksgarantie van twee jaar. Als een merk echter aanzienlijk langer garantie biedt dan de standaard dan weet je dat het merk vertrouwen in de kwaliteit van de tv’s heeft. Bij een investering van een 4K TV wil je graag lang van je nieuwe televisie genieten. Een lange garantie is dan ook een pluspunt bij de keuze.

Wanneer je 4K en HDR samenvoegt weet je dat je een digitale bioscoopervaring binnen handbereik hebt.

Wordt er een beeld gecreëerd zoals de filmmaker voor ogen heeft?

Let hier goed op! De regisseur steekt niet voor niets zoveel geld in goede beeldtechnologie. Een Ultra HD 4K-televisie moet de meest realistische beelden weergeven.

De televisie moet over de juiste processor beschikken die de beeldverwerking aankan. Denk aan een HCX+ Studio Master Processor in combinatie met een professioneel cinema LCD-scherm. Dit wordt tot 4K PRO samengebracht waarmee jij als kijker prachtige en realistische beelden tot je beschikking hebt.

Ondersteunt de televisie ook HDR?

Er wordt wel eens gezegd dat je je niet door leuke termen moet laten verleiden. Helemaal mee eens! HDR is zo’n term waarvoor deze regel absoluut niet telt. HDR, oftewel High Dynamic Range zorgt ervoor dat het diepste zwart met scherpe details wordt gecombineerd.

Wanneer je over een HDR-compatibele tv beschikt weet je dat de beelden nauw overeenkomen met hoe jouw ogen iets waarnemen. Ontdek wat de filmmaker Vanja Cernjul, die je wel kent van de originele Netflix-serie Marco Polo en Orange Is The New Black, over HDR te zeggen heeft.

Wanneer je 4K en HDR dus samenvoegt weet je dat je een digitale bioscoopervaring binnen handbereik hebt. De content moet dit uiteraard wel ondersteunen. Een goed teken dat steeds meer TV-zenders HDR invoeren.

Let altijd goed op de afmeting (in verband met de ideale kijkafstand)

Theoretisch gezien zou je dichterbij de televisie kunnen zitten zonder individuele pixels te waarnemen. Je hebt immers bij een Ultra HD 4K-televisies viermaal zoveel pixels tot je beschikking. Maar wat theoretisch gezien kan, betekent nog niet dat het comfortabel aanvoelt.

Check welke Smart TV er bijvoorbeeld op Firefox OS draait en je hebt met één druk op de knop toegang tot Netflix, YouTube en games.

Zorg dat de kijkafstand tussen jou en de televisie 1,5 maal de diagonaal van een televisie is. Heb jij dus een Ultra HD 4K televisie met een diagonaal van 58-inch (147,3 centimeter) dan moet je minimaal 2,2 meter afstand houden. Beschik je dus over een niet al te brede woonkamer dien je hier rekening mee te houden. En check deze aanvullende tips voor bij het kiezen van het juiste tv-formaat.

Goede speakers? Forget it!

Natuurlijk wil je dat er goed geluid uit de speakers komt. Maar laat je er niet door misleiden. Alle televisies kunnen een externe speaker gebruiken waarmee je de filmbeleving naar een hoger niveau tilt. Yes, alle televisies. Niet lullig bedoeld, maar houd er rekening mee dat je een goede externe speaker aan de televisie moet aansluiten.

Kijk zeker naar extra features

Natuurlijk moet het met de kwaliteit van het beeld goedzitten, maar een televisie is al lang niet meer het apparaat van tien jaar geleden. Ultra HD 4K-televisies zijn met de nieuwste snufjes uitgerust. Check welke Smart TV er bijvoorbeeld op Firefox OS draait en je hebt met één druk op de knop toegang tot Netflix, YouTube, muziekdiensten en games. Want ook YouTube en Netflix staan vol met prachtige 4K-content.

Conclusie: ga voor kwaliteit

Een hoop om rekening mee te houden, maar als allerbelangrijkste geldt: ga voor kwaliteit. Haal de Ultra HD 4K-televisie in huis die beeld genereert zoals filmmakers voor ogen hebben. Ga voor een garantie van vijf jaar en ontdek hier hoe je Hollywood met een goede kortingsactie naar je huiskamer brengt. Enjoy (4K-)watching!

In samenwerking met Panasonic

Reageer op artikel:
Waar je bij de aanschaf van een 4K-televisie rekening moet houden
Sluiten