Moet Bitcoin eigenlijk niet veel meer waard zijn?

We weten dat er in totaal 21 Bitcoins zijn die gemijnd kunnen worden en dan is het op. Niet al te lang geleden werd eindelijk de 17 miljoenste coin gemijnd en we zijn dus al redelijk op weg naar het einde van het mijnen. Toch klopt er ergens stiekem iets niet. Uiteindelijk zijn er namelijk helemaal geen 21 miljoen coins in omloop, omdat 6 miljoen coins helemaal niet meedoen. En zou dit dan geen gevolgen moeten hebben voor de prijs van de cryptocurrency?

Zes miljoen Bitcoins permanent verdwenen

Hoewel er aanvankelijk inderdaad 21 miljoen coins waren om te mijnen, zullen uiteindelijk niet alle coins in omloop zijn. In totaal zijn namelijk 6 miljoen coins permanent verloren of ontoegankelijk. Onlangs liet Jameson Lopp, voormalig hoofd ingenieur bij BitGo en ingenieur bij CasaHODL, tijdens de Building on Bitcoin conferentie weten dat maar liefst 4 miljoen Bitcoins verloren zijn en in totaal 2 miljoen gestolen. En omdat het niet mogelijk is om met een hard fork de coins weer terug te halen, lijkt het erop dat deze 6 miljoen coins voor eeuwig weg zijn.

Huidige waarde “correct”?

Op het moment zouden er zo’n 17,13 miljoen Bitcoins in circulatie zijn, maar dat zou dus eigenlijk 11,13 miljoen moeten zijn. Doordat de cryptocurrencymarkt zo volatiel is, is het echter moeilijk om met zekerheid te zeggen of de huidige waarde van Bitcoin dit lagere aantal coins reflecteert. Hoewel de waarde van Bitcoin met verschillende factoren te maken heeft, geldt altijd nog steeds de eeuwenoude ” vraag en aanbod”  dynamiek, waarbij iets meer waard wordt naarmate het schaarser is.

Bitcoins schedel

Op het moment is Bitcoin rond de 6.800 dollar waard. Hoogstwaarschijnlijk is deze waarde berekend op basis van de 17,13 coins, die in omloop zouden zijn. Als de waarde echter berekend zou worden op basis van 11.13 circulerende coins, zou een Bitcoin op het moment eerder rond de 10.000 euro waard zijn.

Het is toch bijzonder dat de wereld zo veranderd is door de komst van Bitcoin, terwijl we eigenlijk nog steeds niet zeker weten wie de oprichter eigenlijk is. Door een cryptische boodschap, die onlangs online verscheen, lijkt het erop dat we er uiteindelijk toch nog achter komen.

CCN

Reageer op artikel:
Moet Bitcoin eigenlijk niet veel meer waard zijn?
Sluiten