Hoe bepaal je de waarde van een NFT? Dit zijn de 7 criteria

Tech Robert Kroes 26 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Een van de trends in crypto is de NFT, oftewel Non Fungible Token. We zien astronomische prijzen voorbij komen, maar ook grote prijsdalingen. Dat levert natuurlijk de vraag op of een NFT wel waarde heeft. Als dit zo is, hoe moet de waarde van een Non Fungible Token dan bepaald worden? Wij leggen het uit aan de hand van 7 criteria bij waardebepaling van NFT’s.

Over de waarde van een NFT wordt veel gespeculeerd. Soms halen recordopbrengsten het wereldwijde nieuws. Op andere momenten zien we enorme prijsdalingen.

Dit leidt ertoe dat critici, waaronder Bill Gates, stellen dat de waarde van een NFT gebaseerd is op de ‘greater fool theory‘. Oftewel, er is geen eigenlijke waarde. Kopers kopen alleen maar in de hoop dat ze een ‘grotere gek’ vinden die er later meer voor wil betalen. Dat is echter te kort door de bocht. Er zijn wel degelijk criteria die je kunt gebruiken om de waarde van een NFT in te schatten. Wij zetten de 7 criteria op een rij.

Schaarste bepaalt de waarde van de NFT

Het eerste criterium ligt voor de hand. Hoe schaarser een NFT is, hoe waardevoller deze is. Daarom is het belangrijk om erop te letten dat er bij een NFT een onvoorwaardelijk bewijs van eigendom geleverd wordt. Zo weet je zeker dat je de enige eigenaar bent en dat jouw aankoop schaars is.

Daarnaast geldt natuurlijk dat het ook belangrijk is wie de schaarste veroorzaakt. Een onbekende artiest zal voor een uniek werk waarschijnlijk minder geld krijgen dan een wereld beroemde NFT-artist.

Toch zagen we aan de dramatische veiling van de eerste Tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey dat schaarste alleen geen hoge opbrengst garandeert.

Wat is de NFT Utility?

Een digitale afbeelding kan natuurlijk op zich al mooi zijn, maar als de token toegepast kan worden in een echte applicatie biedt dit een meerwaarde.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken Decentraland-NFT’s. Hier refereert de token aan het eigendom van een virtueel stuk land. Ook een NFT-eigendomsbewijs van kostbare metalen heeft natuurlijk sowieso de waarde van het onderliggend metaal.

Hoe tastbaar is jouw Non Fungible token?

De tokens zijn natuurlijk virtueel, maar kunnen extra waarde creëren voor de eigenaar als ze verbonden zijn met een tastbaar aspect.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een token die de eigenaar naast een kunstwerk ook toegang geeft tot een festival. Daarbij voegt een jaarlijks recht op toegang tot een populair evenement vaak meer waarde toe dan een eenmalige toegang.

Een voorbeeld hiervan is Bored Ape Yacht Club. Leden van deze virtuele club kunnen voor forse bedragen exclusieve toegang kopen tot evenementen waar ze wereldleiders en beroemdheden kunnen ontmoeten. Zo kan de bezitter van een NFT toegang tot een netwerk kopen dat normaal gesproken voor hen niet makkelijk bereikbaar is. Uiteraard is de aanwezigheid bij zo’n bijeenkomst ook een statussymbool.

Een NFT wordt meer waard door interoperabiliteit

Met interoperabiliteit bed0elt men dat een NFT voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden. Stel dat je een Token koopt voor een unieke skin. Dan is deze meer waard wanneer je die skin in meerdere games kunt dragen, dan wanneer deze slechts voor één game geschikt is.

Dit soort NFT’s zijn zeldzaam. Dit komt namelijk omdat ieder spel een eigen ontwikkelaar hebt en de ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan. Zo verwachten experts in de toekomst samenwerkingen tussen developers en ook interoperabiliteit tussen verschillende titels van één game-producent.

Social proof voor bewijs van de waarde

Aangezien NFT’s virtueel zijn is het voor de waarde belangrijk dat een organisatie/project/persoon achter een NFT een goede bekendheid heeft opgebouwd op social media. Hoe groter de groep geïnteresseerden, hoe groter de kans dat meerdere geïnteresseerden in de toekomst jouw NFT voor een hoge prijs willen kopen.

Dit biedt natuurlijk ook de mogelijkheid om als early investor voor relatief lage prijzen in te stappen en te speculeren op een ‘ontdekking’, maar dit is erg specialistisch aangezien de markt nog aan het begin van haar ontwikkeling staat en trends moeilijk te voorspellen zijn.

Wie was de vorige eigenaar?

Ook binnen NFT’s is de status van de vorige eigenaar een belangrijke factor van de waardebepaling. Dit kun je vergelijken met een voetbalshirtje. Een shirt van jouw favoriete voetbalclub is voor een redelijk bedrag in iedere fanshop te koop.

Als dat shirt echter gedragen is door een beroemde speler en voorzien is van zijn handtekening wordt dat shirt ineens vele malen meer waard. Ook in de wereld van de NFT speelt deze heritage dus een belangrijke rol. Natuurlijk speelt ook hier de vraag van de jonge markt. Wie wordt in de toekomst de meest waardevolle vorige eigenaar? Om even bij de voetbalshirts te blijven, Een gesigneerd en gedragen shirt van Marco van Basten is meer waard dan dat van Wilbert Suvrijn, toch zaten ze beide in de selectie die in 1988 Europees kampioen voetbal werd.

Wat is het handelsvolume in een soort NFT’s?

Ook hier is het weer van belang hoe populair de organisatie achter een NFT is. Als er heel veel handelsvolume in een bepaalde collectie NFT’s is geeft dit investeerders de geruststelling dat er veel gegadigden zijn als zij willen verkopen. Dit gevoel wordt nog beter als blijkt dat die gebruikers niet gebonden zijn aan één bepaalde marktplaats.

Ondanks al deze handvaten blijft er natuurlijk een speculatief element in de handel in NFT’s meespelen. Dit zagen we al eerder aan het voorbeeld van de NFT van de tweet van Jack Dorsey. Daarom is het interessant om te zien hoe experts verwachten dat de markt zich ontwikkelt. Hier besteedden we eerder aandacht. Wat wordt de NFT 2.0?

Overigens zijn veel beleggers natuurlijk ook nog gefocust op het beleggen in reguliere crypto. Onze collega’s van Tradeincrytpo.com bieden je 24 uur per dag inzicht in de live Bitcoin en cryptoprijzen.

Bron: Cointelegraph

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT crypto-analyses of de achtergrondartikelen en vooruitblikken op de cryptomarkt en Bitcoin. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven. Ben je naast crypto ook geïnteresseerd in andere beleggingen? Dan is onze wekelijkse koersverwachting op maandagmorgen wellicht een leestip. “Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen