Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 30 mei 2018

Dit zijn de meest waardevolle bedrijven ter wereld van 2018

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de top vijf meest waardevolle merken dit jaar allemaal techbedrijven zijn. Althans, als we de berekeningen van Forbes moeten geloven. Ook het afgelopen jaar zagen de impact van technologie wereldwijd groeien, met als resultaat flinke verschuivingen in de lijst.

Apple is het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Zo heeft Amazon bijvoorbeeld Coca-Cola ingehaald, en daarmee de top vijf bereikt. Alleen al het drankje cola is overal verkrijgbaar, waar je ook bent. Coke bestaat al sinds 1892, Amazon pas sinds 1994. Het laat de absurde groei zien die het internet mogelijk maakt.

Meest waardevolle bedrijven Apple

De lijst is gebaseerd op de omzet van de bedrijven over een periode van drie jaar, relatief tot de industrie waarin het bedrijf in kwestie opereert. Vervolgens worden de zogenaamde gemiddelde Price-Earnings (PE) ratio berekend. Dat ratio wordt berekend door de prijs van een aandeel delen door de inkomsten per aandeel.

Wikipedia

Het is een traditionele en handige methode om snel te beoordelen of een aandeel ondergewaardeerd is. Techbedrijven hebben over het algemeen een hoger PE ratio, waardoor ze binnen korte tijd dit soort ranglijsten kunnen bestormen.

Apple komt dus uit de bus als de grote winnaar van dit jaar, met een waarde van 182.8 miljard dollar, acht procent meer dan vorig jaar. Samsung verkocht in het vierde kwartaal van 2017 meer smartphones, maar toch valt de winst van Samsung in het niet vergeleken met die van Apple.

Google is volgens Forbes dertig procent meer waard dan vorig jaar (132.1 miljard dollar), maar komt toch op de tweede plek te staan. Over de afgelopen drie jaar heeft de zoekgigant het gat ten opzichte van Apple echter vrij rap gedicht. Als deze trend doorzet, dan zal Google in de komende jaren wellicht Apple in gaan halen.

De rest van de top vijf bestaat uit Microsoft (104.9 miljard), Facebook (94.8 miljard) en dus Amazon, met 70.9 miljard dollar. Samsung heeft net van Disney gewonnen en de zevende plek ingenomen. De enige Chinese smartphonefabrikant in de top honderd is Huawei, op nummer 79. De complete lijst kun je hier checken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de meest waardevolle bedrijven ter wereld van 2018
Sluiten