Dit is waarom je een 404-error te zien krijgt (en dit doe je eraan)

Tech Sabine Schults 1 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Je probeert een website te bezoeken en pats, daar is ‘ie: de 404-error. Het is een van de meest voorkomende foutcodes op het internet. Je krijgt de foutmelding te zien als de specifieke pagina van de URL niet gevonden kan worden. Waarom lukt dat niet en hoe los je het op?

Hoe weet je of je te maken hebt met een 404-error? Je probeert dan een webpagina te bezoeken, maar je krijgt een tekst te zien zoals ‘404 Not Found’, ‘de opgevraagde URL is niet gevonden’ of ‘HTTP 404’.

Waarom krijg je een 404-error te zien?

Er zijn een aantal redenen waarom een 404-error optreedt. Mogelijk heb je de URL niet juist ingetypt in de zoekbalk van je browser. Het is ook mogelijk dat een URL die je eerder bezocht inmiddels is veranderd of dat er een andere domeinnaam gebruikt wordt. Ook kan een pagina verwijderd zijn door de eigenaar.

Voor jou als bezoeker is het geen enorme ramp wanneer een 404-error zich voordoet. Voor de website-eigenaar is het minder prettig, want die verliest op deze manier verkeer. Wil je toch toegang krijgen tot de inhoud van de pagina, dan zijn er een aantal dingen die je kan proberen. We sommen ze hieronder op.

404-error op laptop
(Afbeelding: Eric Mclean / Unsplash)

Wat kan je doen aan een 404-melding?

Soms is het herstarten van een pagina alles wat er nodig is om een 404-error op te lossen. De foutmelding kan namelijk veroorzaakt worden door een kleine glitch. Druk op F5 of gebruik de refresh-knop in de linkerbovenhoek van je browser.

Werkt dit niet? Check dan of je de URL wel juist hebt ingevoerd. Een typfout zit in een klein hoekje. Daarnaast kan je de hulp van good old Google inschakelen. Gebruik de zoekmachine om naar de pagina te zoeken. Mogelijk kom je op deze manier alsnog op de juiste plek terecht. Ook kan het helpen om een gedeelte na de / in de URL weg te halen.

Hoe je dankzij 7 symptomen weet of je een vitaminetekort hebt
Kom maar op met die oplossing! (Afbeelding: Unsplash)

Nog geen succes?

Krijg je nog steeds een 404-error? Leeg dan de cache van je browser of pas je DNS server aan. Meestal ligt het probleem echter bij de website zelf. Laat de website-eigenaar eventueel weten dat de pagina niet werkt. Mogelijk was hij of zij er niet van op de hoogte en kan er nu iets aan gedaan worden.

Als website-eigenaar los je het probleem op via de Google Search Console. Ga onder Indexeren naar Pagina’s en kijk of er pagina’s onder Niet gevonden (404) staan. Als dat zo is, wordt het tijd om dit op te lossen. Verwijs de URL bijvoorbeeld door naar een werkende link.

Waarom Google Chrome de kwetsbaarste browser van 2022 lijkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen