Waarom de Apple Car waarschijnlijk helemaal geen auto is

Terwijl Tesla als een malle elektrische auto’s ontwikkelt (inclusief onfortuinlijke ongevallen), is het al een tijd stil rond de ‘Apple Car’. Het duurt zó lang dat je je inmiddels afvraagt of zo’n voertuig überhaupt bestaat! Hoe staat het met de Apple Car? En is het eigenlijk wel een auto?

Dude, where’s my Apple Car?

Dat Apple aan iets werkt dat met auto’s te maken heeft is overduidelijk. Onder de noemer ‘Project Titan’ wordt personeel aangetrokken dat voorheen bij autofabrikanten werkte. Mensen van Ford, Tesla, BMW en QNX (dat operating systems maakt voor moderne auto’s): Apple wil ze allemaal hebben! Ingenieurs, autodesigners… Die neem je niet aan om telefoons te ontwerpen, of wel?

Landeigenaren in San Francisco melden dat Apple op zoek is naar een gebied van ruim tien voetbalvelden groot, om iets te doen met zelfrijdende auto’s. Tegelijkertijd zeggen buren dat ze motorgeluiden uit gebouwen horen komen die van Apple zijn. Dat ze werken aan iets rijdend is overduidelijk! Maar… is het een auto?

Duurt lang

De geruchten over een Apple Car begonnen anderhalf jaar geleden al, en Apple wil Project Titan in 2021 afgerond hebben. Da’s een érg lange periode als het alleen maar om een auto gaat. De Ford Mustang – het onbetwiste vlaggenschip van het merk – wordt in een jaar of vier ontwikkeld en geproduceerd.

Apple is natuurlijk een nieuwkomer op het gebied van automotive, maar zeven jaar werken aan één model? Terwijl je honderden mensen in huis hebt die aan wagens hebben gewerkt? Een anonieme Apple-medewerker liet vorig jaar weten dat hij aan iets werkte dat ‘Tesla zal verpletteren’. Da’s nogal een uitspraak, als je ziet hoe lekker Elon Musk en zijn vrienden momenteel bezig zijn.

Wat is het dan wel?

Van Apple zelf horen we voorlopig niets. Eerder dit jaar zei Tim Cook dat het ‘voorlopig nog even Kerstavond blijft’. Hiermee doelt hij op de spanning die kinderen voelen, als ze cadeautjes onder de kerstboom zien liggen, maar niet weten wat het is. Een recente investering in Didi, een soort Chinese variant van Uber, werpt mogelijk licht op de zaak. Apple stopte een miljard dollar in dit bedrijf, en wil in de toekomst graag samenwerken. Wordt Apple Car een taxidienst met onbemande, elektrische en zelfrijdende auto’s?

Toegegeven, bovenstaande berust voor een groot deel op speculatie, maar da’s af en toe best even leuk! In ieder geval is het duidelijk dat de Apple auto er in de komende jaren nog niet aankomt, en dat de kans aanwezig is dat-ie er nooit gaat komen. Zo kan Project Titan velen op het verkeerde spoor hebben gezet. Ja, het project heeft zeker weten iets met auto’s te maken, maar het ontwikkelen van een eigen wagen hoeft dat niet te zijn! Een Apple taxidienst zou maar zo het uiteindelijke resultaat kunnen zijn. Wat denken jullie van Apples rollende ambities? Of ga je liever met de fiets?

Reageer op artikel:
Waarom de Apple Car waarschijnlijk helemaal geen auto is
Sluiten