Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Apple 18 mrt 2017

Innovatieve opoffering: waarom Apple de headphone jack weghaalde

De iPhone 7 en iPhone Plus beschikken niet over de geliefde headphone jack. Waarom nam de techgigant de nou niet bepaald geliefde beslissing?

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus brengen een hoop verbeteringen met zich mee die Apple’s vlaggenschepen opnieuw de moeite waard maken. Toch is de verandering die het meest opvalt juist iets wat je als consument niet krijgt: een 3.5mm headphone jack. Het internet sinds de aankondiging nog steeds vol met flauwe grappen, verontwaardigde fans en vooral veel kritiek.

Headphone jack

Dat is ook logisch, want het weghalen van de headset jack is een keuze met een grote impact, zeker als het om een bedrijf als Apple gaat. Van audiofielen die duizenden euro’s hebben besteed aan exclusieve koptelefoons tot de doorsnee consument die een oud audiosysteem in zijn auto heeft.

Apple neemt hiermee een beslissing die invloed heeft op elk type consument. Daar is de techgigant zich ook zeker bewust van, want volgens Apple heb je er ‘courage’ voor nodig om zo’n veelgebruikte port weg te halen. Maar waarom zou je het dan doen?

AirPods

Gebrek aan ruimte

Je zou verwachten dat Apple vanaf het begin een betere gebruikservaring op het audiovisuele gebied in het achterhoofd had, maar dat was zeker niet het geval. Volgens Apple begon het allemaal met een nieuwe en betere camera.

De camera’s van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn vooral groter dan hun voorgangers, onder andere door de toevoeging van optische beeldstabilisatie. Daardoor moest er ruimte vrijgemaakt worden in de toestellen. Een simpele oplossing was het verplaatsen van de ‘driver ledge’, een klein printplaatje dat het scherm van de iPhone aanstuurt.

Normaal zit het printplaatje bovenaan de toestellen, uit de weg van de batterij. De beste nieuwe plek was onderaan het toestel, maar daar werd de overgebleven ruimte al in beslag genomen door, je raadt het al, de 3.5mm headphone jack.

Experiment

Het team begon te experimenteren met het verwijderen van de audio jack, een op dat moment nog ondenkbare zet. Al snel bleek het experiment echter een aantal grote voordelen op te leveren. Naast de nieuwe plek voor het printplaatje was er opeens ruimte voor een grotere batterij, een verbetering waar consumenten al jaren om smeken.

Het effect daarvan is terug te zien in de specificaties van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. De accu van de iPhone 7 Plus is 14 procent groter dan de accu van de iPhone 6s, terwijl de accu van de iPhone 7 Plus 5 procent groter is dan die van zijn voorganger.

Gevecht

Daarnaast werd met het weghalen van de audio jack opeens ook een stuk makkelijker om de iPhone waterdicht te maken. De ingang zorgde ervoor dat het lastiger was om water buiten te houden zonder lelijke flapjes te gebruiken.

Er was dus in principe niks mis met de headphone jack zelf, in tegendeel. Maar het component weerhield Apple er wel van om verschillende verbeteringen te introduceren.

Volgens Apple’s senior Vice President van hardware engineering, Dan Riccio, vocht de headphone jack voor ruimte met betere camera’s, krachtigere processors en een grotere batterij. Waarom zou je je er dan aan vastklampen als er een modern alternatief beschikbaar is?

Geen doel maar een middel

Daarmee is het weghalen van de audio jack dus niet een doel op zich, maar een opoffering die de andere geweldige toevoegingen en verbeteringen van de nieuwe iPhones mogelijk maakte. Apple neemt niet alleen een eerste stap naar een draadloze toekomst die onvermijdelijk is, maar zorgt er met het weghalen van de 3.5mm headphone jack ook voor dat de iPhone een nog completere en betere smartphone is geworden.

Dan kunnen we blijven zeuren over vernieuwing en onze hoofdtelefoons, maar dat is wat aan het eind van de dag waar de consument het meeste profijt van heeft: een bijna perfecte smartphone. En ach, er is altijd nog het tussenstukje dat je gratis bij je gloednieuwe iPhone 7 of iPhone 7 Plus krijgt.

Daarnaast heeft Apple met het weghalen van 3.5mm headphone jack ervoor gezorgd dat ze een nieuw product konden pushen: de AirPods. Niet iedereen hanteert overigens dezelfde strategie als Apple. De headphone jack is ook in de nieuwe Samsung Galaxy S8 te vinden. Datzelfde geldt voor alle andere toestellen die dit jaar zijn gepresenteerd.

Reageer op artikel:
Innovatieve opoffering: waarom Apple de headphone jack weghaalde
Sluiten