Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 14 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Een nieuwe manier van denken: waarom Apple Netflix nu moet kopen

Analisten zijn er duidelijk over: Apple moet zo snel mogelijk Netflix kopen. Maar waarom? Het antwoord is verrassender dan je zou verwachten.

Apple als innovator

Apple stond ooit bekend om zijn innovatieve hardware. De techgigant kon immers met een fascinerende keynote een compleet nieuwe productcategorie creëren, een nieuwe markt.

Of het nou om de iPad of de iPhone ging: Apple leidde de markt. Ondertussen is het knap lastig om zo innovatief te zijn.

Augmented Reality

Het draait immers steeds minder om de hardware, en steeds meer om de software die daarop draait. Telefoons zijn tegenwoordig toch allemaal wel goed, daar hoef je niet meer aan te twijfelen.

De vraag is steeds meer: wie kan de aandacht van de consument vasthouden? Kijken ze jouw shows, gebruiken ze jouw apps? Tim Cook benadrukte onlangs zelf nog dat apps de toekomst zijn, vooral qua winstmarges.

Content is key

Content is dus reuze belangrijk, dat beseft Apple maar al te goed. Vandaar dat het ook zijn eerste twee originele series heeft aangekondigd.

Dan hebben we het natuurlijk over Planet of the Apps, een belabberd ogend soort Idols, maar dan voor apps, en Carpool Karaoke: The Series.

Is dat de manier om een grote speler op dat gebied te worden? Wij betwijfelen het. Grote namen hebben zich al gevestigd, iedereen heeft al een abonnement bij zijn favoriete streamingdienst.

En waarom zou het Amerikaanse bedrijf langzaam eigen content opbouwen? Apple heeft genoeg in de oorlogskas zitten om een huidige grote speler over te nemen.

Netflix kopen: de gouden graal?

Dan denk je natuurlijk meteen aan een gevestigde naam: Netflix. En dat is absoluut geen gekke gedachte. Analisten en journalisten hebben al menig kantje volgeschreven over waarom de techgigant de streamingdienst over zou moeten nemen.

netflix tips

Maar waarom Netflix, en niet HBO, Hulu of een van de andere talloze alternatieven? Netflix is veel meer dan een streamingdienst. Netflix heeft zich al gevestigd als de ultieme streamingdienst. Apps voor alle populaire platformen, afspraken met providers en gevestigde franchises: Netflix heeft het lastige voorwerk gedaan.

Maar bovenal is de infrastructuur van Netflix interessant voor Apple. Zonder er technisch op in te gaan kunnen we het denk ik wel met elkaar eens zijn dat het bouwen van een slimme streamingdienst die miljoenen gebruikers tegelijkertijd kan bedienen een technisch hoogstandje is.

netflix vs videoland

Dat is juist waar Apple moeite mee heeft. Apple is goed in hardware, maar in een industrie waar hardware steeds minder uitmaakt heb je meer dan dat nodig.

Een nieuwe manier van denken

Volgens analisten heeft Apple echt een nieuwe manier van denken nodig. Alles draait tegenwoordig om data, het denken in de cloud, maar dat is niet het sterke punt van Apple. Zelfs liefhebbers van de techgigant erkennen dat Apple’s infrastructuur als het om dat soort online systemen gaat teleurstellend is.

Dat is nou net cruciaal. Want of het nou om Apple Music, Siri of andere digitale content gaat, alles gebeurt online, in de cloud.

Daar faalt Apple, en Netflix juist door scoort. Netflix biedt Apple niet alleen de content en contacten die het dringend nodig heeft, maar ook de technische kennis, de manier van denken. Vooral van die manier van denken kan Apple op de lange termijn profiteren. Dat is niet iets wat je simpelweg even aanleert.

Je merkt het alleen al aan Siri. Google bouwt met Google Assistant een lerend systeem met behulp van slimme neurale netwerken.

De assistent van de zoekgigant leert je echt kennen, past zich aan je aan. Ondertussen heeft Siri nog steeds geen flauw benul van context, en antwoordt het simpelweg simpele vragen. Geen gesprek, maar vraag-en-antwoord.

De toekomst van Apple

Dat is ook gewoon niet het gebied waarop Apple excelleert, niet zijn sterkste punt. Dat hoefde de afgelopen decennia ook niet, maar daar zal nu rap verandering in moeten komen. Het is iets wat invloed heeft op vrijwel elke productcategorie van het bedrijf.

Door slimme cloud-oplossingen te introduceren kan Apple weer die innovatieve speler zijn, niet allen qua hardware, maar ook qua software én qua content. Daar draait het steeds meer om. Alles op een slimme manier online samen laten komen.

Moet Apple Netflix kopen? De gouden graal? Daar zal Apple vast anders over denken, maar een ding is duidelijk: er moet wat gaan gebeuren. En nee, het antwoord is niet Planet of the Apps…

Netflix innoveert ondertussen lekker verder. Check bijvoorbeeld deze gadget waarmee je met je gedachten Netflix kunt bedienen. We hebben ook voor je op een rijtje gezet wanneer de nieuwe Netflix Originals uit gaan komen. Dat wordt weer genieten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Een nieuwe manier van denken: waarom Apple Netflix nu moet kopen
Sluiten