Redactie
Redactie Advertorial 4 december 2019

Waarom dagelijks schrijven goed voor je is

Terwijl we tegenwoordig steeds minder met elkaar in volzinnen communiceren (yolo, irl, wtf worden ook gewoon in spreektaal gebruikt). Worden ook foto en film steeds belangrijker en vergeten we bijna de kunst van het schrijven. Je gedachten op papier zetten en je doelen formuleren en deze uitwerken. En zelfs een simpele brief naar een dierbare schrijven. Klinkt ouderwets, maar schrijven is een van de meest gezonde handelingen voor de geest.

Wie schrijft, die blijft’, zeggen ze. Weet je nog dat je vroeger ansichtkaarten naar familie stuurde, dagboeken bijhield of liefdesbrieven aan je buurmeisje schreef? Ervaringen op papier zetten, gevoelens verwoorden of dromen formuleren doen we al van jongs af aan. Maar ook voor volwassenen is dingen opschrijven helemaal niet zo gek. Bang dat je straks met stapels paperassen en notebooks zit, geen paniek! Tegenwoordig zijn er genoeg handige apparaten, zoals de RoWrite Pad van Royole, waarbij geschreven notities makkelijk digitaal worden omgezet.

Schrijven helpt je doelen te bereiken

Dagelijks een journal bijhouden en daar je doelen voor de dag, week of je leven in opschrijven is heel gezond. Het geeft je houvast en kan ervoor zorgen dat je je doelen ook daadwerkelijk behaalt. Doordat je gedwongen wordt om duidelijk je wens te formuleren, coach je jezelf om je visie scherp in beeld te krijgen. Je gedachten blijven niet in je hoofd dwalen, maar je schrijft ze van je af. Als je doelen eenmaal staan opgeschreven, kan je jezelf er beter toe zetten om je eraan te houden. Maak een lijstje met je doelen en vink ze af als je ze bereikt hebt. Dit geeft niet alleen een fijn gevoel, maar ook ruimte in je hoofd.

bron: RoWrite

Schrijven maakt je productiever

Uit onderzoek van Harvard Business School is gebleken dat medewerkers die 15 minuten per dag op hun werk reflecteren en dit opschrijven, bijna 23% beter presteren dan degene die dat niet doen. Volgens psycholoog Francesca Gino krijgen mensen namelijk het gevoel dat ze meer kunnen bereiken als ze naar hun eigen dag kijken en zo harder gaan werken. Ze hebben overzichtelijk wat ze wel hebben gedaan, en wat niet. En wat er goed ging, en wat minder, waardoor ze inzicht krijgen in hun manier van werken en ontwikkeling.

Emotionele situaties verwerken

Het is al langer bekend dat angsten of onaangename emoties onderdrukken tot overmatige stress kan leiden. Ervaringen en je gevoelens op papier zetten, is daarom een hele gezonde manier om met situaties om te gaan. Door te schrijven over een break-up, ontslag of verhuizing kan je erachter komen waarom dit is gebeurd en ze daardoor een plek geven. In plaats van honderden euro’s aan een psycholoog uit te geven, kan je beginnen met deze ‘expressieve’ manier van schrijven en hopelijk bepaalde ervaringen beter verwerken.

Bron: RoWrite

Schrijven vergroot je hersenactiviteit

Waar we nog niet heel lang geleden alles met de hand schreven, heeft de computer de rol van pen en papier ingenomen. Maar dit is niet altijd gunstig voor onze ontwikkeling. Zo is uit onderzoek gebleken dat je hersenactiviteit veel groter is als je schrijft dan wanneer je typt. Volgens kinderfysiotherapeut Anneloes Overvelde is schrijven veel intensiever dan typen. Bij  elke letter hoort er een andere beweging – en dus ook een ander gevoel.

Ook als je tijdens vergaderingen aantekeningen met de hand maakt, is dat beter voor de informatieverwerking. Je kan namelijk niet alles opschrijven wat er gezegd wordt. Daarom moet je tijdens vergaderingen samenvattingen maken en verbanden leggen. Hierdoor neem je niet alleen dingen makkelijker in je op, maar haal je ook de ruis uit het gesprek.

rowrite

Digitaal notebook

Nu hoeft dit niet allemaal ouderwets met pen en papier, maar zijn er ook tal van tablets
die je kan gebruiken en je aantekeningen digitaal opslaan. Zo is er de RoWrite van Royole die de traditionele pen-en-papier schrijfervaring met de voordelen van digitaal opslaan, optimaliseren en delen combineert. Het apparaat kan handgeschreven aantekeningen in getypte tekst omzetten, notulen met collega’s delen en het is compatibel met standaardpen en papier. Zo hoef je niet je vergadering met een sullig notebook binnen te wandelen, maar met een mooie, moderne pad waar menig collega jaloers op zal zijn.

Meer informatie over de RoWrite vind je op www.royole.com/nl.

in samenwerking met Royole

Reageer op artikel:
Waarom dagelijks schrijven goed voor je is
Sluiten