Daniel Koster
Daniel Koster 10 apr 2016

Waarom de Nederlandse vlag uit de kleuren rood, wit en blauw bestaat

Wanneer wij een planeet bezetten zou deze wereldvlag daar ongetwijfeld wapperen. Maar wij hebben het nu echter over een andere vlag, de Nederlandse vlag om precies te zijn. Zoals je wellicht weet bestaat de Nederlandse vlag uit kleuren rood, wit en blauw. Dit is de vlag die ons land aanvoert. Tijdens het afgelopen Wereldkampioenschap voetbal zie je velen met de vlag op het gezicht rondlopen. Zo uiten we onze liefde voor ons vaderland. Maar, waar komen die kleuren vandaan? Dat is toch een wel vraag die je tijdens menig feestje moet kunnen beantwoorden. Check it out!

Nederlandse vlag

Waarom de Nederlandse vlag uit de kleuren rood, wit en blauw bestaat

De vorm en kleuren van de vlag is volgens de wet vastgesteld. Zo bestaat de Nederlandse vlag uit ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’. Dat wisten we niet! De verhouding tussen de hoogte en lengte is over het algemeen 2:3 en de drie banen zijn hierbij even hoog. Maar waar komen die kleuren nou vandaan?

Nederlandse-Vlag-5-WANT

De kleur rood
Uit dit onderzoek blijkt dat de Neerlandse vlag eerst rood-wit-blauw was. Rood zou hierbij staan voor het volk. Echter werd de kleur rood door oranje vervangen. Waarschijnlijk als eerbetoon aan Willem van Oranje. Echter hield dit niet stand. Rond 1800 werd de kleur steeds meer naar rood omgedoopt. De Nederlandse vlag was namelijk niet officieel vastgesteld en de kleur rood zou meer opvallen op zee. Ook was de kleur rood gemakkelijker en goedkoper te verkrijgen én gemakkelijker te reproduceren. De VOC en WIC voerden daarom rood. We moeten natuurlijk wel op de kleintjes letten! Het verdwijnen van de oranje kleur is trouwens een reden voor de oranje wimpel. Hiermee eren wij leden van het Koninklijk Huis op hun verjaardagen en op Koningsdag. De oranje wimpel moet even lang of iets langer zijn dan de diagonaal van de vlag. De wimpel mag officieel niet op andere dagen worden gehesen.

Nederlandse-Vlag-4-WANT

De kleuren wit en blauw
De Nederlandse vlag staat voor de Nederlandse maatschappij. Zoals eerder gezegd staat rood voor het volk. Wit zou volgens bronnen voor de kerk staan en blauw voor de adel. Verdere betekenis achter de kleuren wit en blauw is lastig te achterhalen. De vlag is natuurlijk ook eeuwen geleden ontstaan, dus dat is begrijpelijk.

Nederlandse-Vlag-2-WANT

Tot slot: een stukje vlaggenetiquette

Nu je weet waar de kleuren vandaan komen is het ook goed om te weten hoe je de vlag moet gebruiken. Zo is het niet de bedoeling dat de Nederlandse vlag in de nacht blijft hangen. Om deze reden hijs je ‘m met zonsopkomst en haal je ‘m wanneer de zon ondergaat neer. Een uitzondering op deze regel is wanneer de vlag met schijnwerpers aan beide kanten wordt belicht. Versieringen of andere toevoegingen zijn daarnaast (eigenlijk) uit den boze. Een vlag met daarover je tas als je bent geslaagd? Neen! Maar goed, we weten allemaal dat regels er zijn om te worden gebroken. En daarnaast zijn er niet veel mensen die zich hier zorgen om maken. Jij kunt dat nu wél doen.

Reageer op artikel:
Waarom de Nederlandse vlag uit de kleuren rood, wit en blauw bestaat
Sluiten