Daniel Koster
Daniel Koster 8 feb 2016

Waarom de nieuwe DeLorean een succes of een totale mislukking wordt

We kregen onlangs het heugelijke nieuws te horen dat de iconische DeLorean weer in productie gaat. Je weet wel, die gave wagen van ‘Back to the Future‘. De eerste reclame is zelfs al een feit! De auto in kwestie wordt de DMC-12 genoemd. Een grappig weetje is dat de auto voordat-ie bekend werd van Back to the Future hopeloos faalde. De ontwikkelaar van de auto ging zelfs failliet. Nu is de auto terug van weggeweest. De vraag die dan natuurlijk speelt, is of-ie nu wél een succes gaat worden. Wij beantwoorden die vraag voor je!

Een klein geschiedenislesje

Voordat we de vraag gaan beantwoorden duiken we graag even de historie van de DMC-12 in. De auto is door DeLorean Motor Company (DMC) gemaakt. Het merk was in de Verenigde Staten gevestigd en werd eind jaren zeventig in het leven geroepen. De meest iconische auto, de DMC-12, werd vanaf 1981 geproduceerd. Echter ging DMC in 1982 doordat het bedrijf het hoofd financieel niet boven water kon houden failliet. Dit door hoge ontwikkelingskosten en uiteindelijk te weinig omzet. Op dat moment waren er nog niet eens tienduizend DMC-12 auto’s van de lopende band gerold!

De DMC-12, niet bepaald een succes

Wat weinig mensen dan ook weten is dat de DMC-12 niet een succes is te noemen. Het uiterlijk is prachtig en bekend, echter zijn de prestaties tegenvallend. De wagen komt over als sportwagen maar levert slechts 132 pk aan vermogen. Hierdoor kun je ‘m met een Volkswagen Golf al de baas zijn. Waarom de auto dan wel tot een succes wordt gerekend? Omdat-ie in 1985 een hoofdrol vertolkte in de eerste Back to the Future film. Helaas te laat om het bedrijf te redden, maar vroeg genoeg om de auto tot een legende te vertolken! Een wagen die met zijn vleugeldeuren en legendarische gelaat in de geheugen van velen staat gegrift. Om deze reden is-ie door de jaren heen een mythische auto geworden en staat-ie bekend als een automobiel met potentie, maar die helaas ten onder is gegaan.

De DMC-12 nieuw leven inblazen

Nu wordt er verandering in de ondergang van de DMC-12 aangebracht. de DeLorean wordt namelijk in herproductie genomen. Het iconsiche uiterlijk waar we zeker fan van zijn zal waarschijnlijk redelijk onveranderd blijven. Echter spreken we de hoop uit dat het innerlijk flink wat veranderingen gaat kennen. De vraag is natuurlijk, wat moet er worden veranderd? Wij vroegen het Mitchell, hoofdredacteur van Manners en voormalig autojournalist.

Mitchell, wordt de DMC-12 een succes?

“Dat de DMC-12 in uiterlijk ongewijzigde vorm terugkomt, kan ‘m een voorsprong geven. Mensen zullen de auto juist daarom willen kopen en er zullen genoeg fans en liefhebbers zijn die het geld er vanwege de status van de auto voor over hebben. Dat de auto een succes zal worden, daar ben ik vrij zeker van. Of-ie ook serieus genomen gaat worden, dat is een ander verhaal!”

“Dat de auto een succes zal worden, daar ben ik vrij zeker van. Of-ie ook serieus genomen gaat worden, dat is een ander verhaal!”

“Vergeet niet dat DeLorean voor de originele DMC-12 hulp heeft gehad van meesterontwerper Giugiaro en engineeringbaas Colin Chapman. Zelfs toen lukte het dus niet écht. Nu staan ze er alleen voor en de voortekenen zijn naar mijn mening niet echt best. Om aan de huidige reglementen te voldoen, moet onder andere de motor worden vervangen. Hiervoor is het merk afhankelijk van andere merken. Naar verluidt werkt DeLorean aan een deal met General Motors of Ford voor het leveren van een motor. De motoren die je zou willen in de DMC-12, gaan waarschijnlijk niet passen. De motoren die DeLorean zélf wil, gaan ze misschien niet krijgen omdat deze te duur zijn. Dus de kans is aanwezig dat ze moeten settelen voor een net-niet motor. Dat brengt het risico met zich mee dat de DMC-12 wéér simpelweg te traag wordt. Daarbij heb ik mijn ernstige twijfels over de overige techniek, mechaniek, het chassis enzovoorts. Het was in de jaren tachtig allemaal net aan en de auto-industrie heeft reuzensprongen gemaakt. Eigenlijk zou DeLorean een compleet nieuwe wagen moeten ontwikkelen maar dat gaan ze dus niet doen.”

“Eigenlijk zou DeLorean een compleet nieuwe wagen moeten ontwikkelen maar dat gaan ze dus niet doen.”

Wat vind je van de prijs-kwaliteit verhouding?

“Dat is inderdaad nog een heikel punt, de prijs! Er wordt gesproken over een prijs van net onder de honderdduizend dollar. Daar koop je in de Verenigde Staten ook een Porsche 911 voor. Er is geen enkele manier waarop de DMC-12 ook maar in de buurt zou kunnen komen van de 911. Niet qua prestaties, niet qua techniek, niet qua afwerking en al helemaal niet qua rijeigenschappen. Ook tegen Amerikaanse rivalen als de Corvette of de (veel goedkopere) Mustang gaat-ie het ruimschoots afleggen. Ik denk dus dat de auto vrijwel exclusief gekocht gaat worden door rijke liefhebbers en puur vanwege zijn naam. Als ik een ton te besteden had aan een auto, zou ik niet eens aan de DMC-12 durven te denken. Hoe tof en mythisch deze ook is. Wie verwacht een goede sportwagen te kopen, zal bedrogen uitkomen. Wie echter rond wil rijden in een gereïncarneerd icoon, wordt er waarschijnlijk wel blij van.”

Dus: wordt de DeLorean DMC-12 een succes

Het ziet er niet meteen somber uit voor de DMC-12, echter gaat-ie niet de markt veroveren. De reden hiervoor is precies dat wat Mitchell uitstippelde. De auto is een prachtwagen en een legende, maar enkel onder de fans van de Back to the Future-films. Voor anderen is het vooral een auto met een mooi gelaat, maar die weinig prestaties levert. Mitchell en ook wij zijn bang dat de nieuwe versie hier geen verandering in gaat brengen. Er zullen dus vast mensen zijn die een kleine ton willen neerleggen voor de wagen, maar dat zal niet gelden voor het grote publiek. Wij hopen in ieder geval dat de auto een succes wordt en we allemaal aangenaam worden verrast. Hoe tof als je de iconische DMC-12 over de weg ziet scheuren? Juist, super tof!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom de nieuwe DeLorean een succes of een totale mislukking wordt
Sluiten