Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 25 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je Facebook nog niet verwijderd hebt

Iedereen, ja echt iedereen, heeft dit al wel eens gezegd: ‘ik ga Facebook denk ik verwijderen’. Ook jij dus. Ook al plaats je misschien zelf nog maar weinig op Facebook, waarschijnlijk vind je het maar al te leuk om er lekker op te gluren. En guess what? Onderzoek laat zien dat je niet de enige bent.

Facebook is huge, Facebook verwijderen niet

Facebook is ook in 2017 nog het meest gebruikte online sociale netwerk ter wereld. Met ruim 2 miljard gebruikers laat Facebook de nummer twee, YouTube, mijlenver achter zich. Het aantal Facebookgebruikers is dus groter dan alle inwoners van China, de VS, Japan en Mexico bij elkaar.

Toch gebruiken steeds meer mensen Facebook niet meer actief om tekst of foto’s te delen, maar slechts als passieve lurker. Dit betekent dat ze wel posts van vrienden en anderen bekijken, maar zelf niets plaatsen of reageren. In het dagelijks leven zou dat er als volgt uit zien: je schuift aan bij een volle tafel in een restaurant en luistert alle gesprekken mee, zonder jezelf te introduceren en ook maar een woord te zeggen. Best vreemd, toch?

Facebook CEO Mark Zuckerberg

Lekker gluren is online heel normaal

Als je ook zo’n lurker bent die al een aantal keer plechtig heeft beloofd écht z’n account te verwijderen, waarom heb je dat dan nog niet gedaan? Misschien wil je nog geen afscheid nemen van Facebook omdat je de WANT updates niet wilt missen, vinden we begrijpelijk.

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat veel passieve Facebookgebruikers niet zo passief zijn als op het eerste gezicht lijkt. Er zijn veel meer lurkers onder ons dan we denken. Het onderzoek liet zien dat mensen updates van Facebookvrienden bekijken om vervolgens die vrienden of bekenden te beoordelen. Dit verschilt eigenlijk niet zo gek veel van het dagelijks leven. Daarin bestaan sociale relaties ook uit het jezelf openstellen tegenover mensen en de frictie die dit met zich meebrengt.

Facebook verwijderen

Praat je tegen een, dan praat je tegen iedereen

Een volgens de onderzoekers opvallende observatie uit het onderzoek was dat mensen zich vaak beledigd voelen door dingen die hun Facebookvrienden posten. In de meeste gevallen ging dit over posts die politiek gevoelig, racistisch of homofoob waren.

Met deze observatie trapt het onderzoek als je het ons vraagt ook een beetje een open deur in. Mensen kunnen online net zo goed beledigd zijn als offline wanneer iemand een bepaalde politieke voorkeur uit of een racistische of homofobe opmerking maakt. Het grote verschil is dat iemands gevoel over dit soort uitlatingen en voorkeuren offline, face-to-face, beter te zien is dan online, wanneer er een scherm tussen zit.

De resultaten van dit onderzoek zijn wel interessant over een onderwerp gaan waar Facebookgebruikers niet zo vaak bij stilstaan. Wanneer je iemand face-to-face spreekt hou je vaak rekening met wie je voor je hebt. Daardoor vermijd je misschien bepaalde onderwerpen of houd je rekening met iemands gevoelens of religieuze achtergrond. Via Facebook voeren veel mensen vaak onbewust een persoonlijk gesprek in een publieke ruimte.

Anderen onbewust beledigen kan niemand’s bedoeling zijn. Toch is het ook belangrijk dat mensen kunnen zeggen wat ze vinden, ook op Facebook. En als je dat niet aan staat heb je een aantal keuzes; stoppen met zeiken en ontvriend die stoorzender of Facebook (echt) verwijderen. Kun je de stap nog niet maken dan kun je altijd dit nog proberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je Facebook nog niet verwijderd hebt
Sluiten