Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 apr 2019

Waarom foto’s via WhatsApp en Instagram versturen een slecht idee is

Na een weekendje weg, een bruiloft of een feestje deel je waarschijnlijk vaak je foto’s via WhatsApp. Wel zo handig, gezien de kans groot is dat er al een groepschat was. Toch is het delen van foto’s via WhatsApp een zeer slecht idee. Hetzelfde geldt overigens voor Telegram, Instagram Direct en Facebook Messenger.

Foto’s versturen via WhatsApp

Je verpest er de kwaliteit van je foto’s namelijk behoorlijk mee. Dat is geen onzinnige mythe, maar een aantoonbaar iets. Onze collega’s namen de proef op de som door een 12 megapixels foto te delen via onder andere WhatsApp en Instagram Direct.

De met een iPhone XS genomen foto werd verstuurd via WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram Direct, Telegram en iMessage. Vervolgens checkten ze hoe de foto er aan de andere kant, bij de ontvanger dus, uitzag. Het resultaat is meer dan duidelijk.

De resultaten

Op je smartphonescherm heb je het misschien niet altijd door, maar de kwaliteit gaat er vooral op WhatsApp bijzonder hard op achteruit. Dergelijke chat-apps zijn er compleet op ingericht om zo soepel en snel mogelijk te werken. Foto’s worden vrij extreem verkleind, kleuren teruggeschroefd en details geschrapt om die snelheid te realiseren. Zo nemen foto’s tevens minder ruimte in.

WhatsApp fotokwaliteit

Bij WhatsApp zorgt dat ervoor dat je slecht 15 procent van de originele foto over houdt. Althans, qua bestandsgrootte. Facebook Messenger verkleint je foto niet, maar gooit er rigoureuze compressie overheen. iMessage doet het opvallend goed. Tim Cook en Co. verkleinen je foto niet, en ook de compressie blijft ongebruikt.

Wil je een dierbare herinnering voor altijd opslaan of afdrukken op bijvoorbeeld een canvas? Zorg dan dat je altijd het origineel erbij pakt, door bijvoorbeeld degene die de foto verstuurd heeft te vragen het bestand via een andere app te delen. Onze collega’s van OneMoreThing laten je vijf apps zien (voor je iPhone) die het wel goed doen. Op Android kun je bijvoorbeeld Google Drive inschakelen.

Check hieronder nog even de resulterende foto’s die uit de test kwamen. Op je smartphone valt het wellicht niet zo op, maar zeker op een groter scherm of na inzoomen zijn de verschillen enorm:

Originele foto, gemaakt met iPhone XS
Originele foto, gemaakt met iPhone XS

WhatsApp
Verstuurd via WhatsApp

Facebook Messenger
Verstuurd via Facebook Messenger

Instagram Direct
Verstuurd via Instagram Direct
Telegram
Verstuurd via Telegram

Stel je wilt de twee personen in deze foto uitknippen, dan blijft er bij het origineel genoeg detail over. Bij WhatsApp is het resultaat belabberd. Doordat Messenger de afbeelding niet kleiner maakt, valt de schade nog mee. Maar qua details en kleur lever je wel flink in:

cropped origineel
Bijgesneden origineel

cropped_messenger
Bijgesneden Facebook Messenger

cropped whatsapp
Bijgesneden WhatsApp

instagram direct
Bijgesneden Instagram Direct

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Waarom foto’s via WhatsApp en Instagram versturen een slecht idee is
Sluiten