Barry Kraakman
Barry Kraakman Google 6 jun 2015

Waarom Google Chrome zoveel RAM-geheugen gebruikt

Veel computergebruikers verkiezen Google Chrome boven de standaard browsers als Safari of Internet Explorer. Vooral de strakke user interface en de snelheid waarmee er kan worden gesurft valt erg in de smaak. Een nadeel van de browser van Google is het feit dat-ie nogal wat vraagt van computers.

Aparte processen

Één blik in de activiteitenweergave van het RAM (werkgeheugen) zegt genoeg; Chrome is prominent aanwezig. En niet één keer. Dit is misschien even schrikken, maar de verklaring is logischer dan je in eerste instantie zou denken. De browser van Google splitst álle verschillende tabs, webapps en extensies op in verschillende processen. Deze zie je dus allemaal apart in de activiteitenweergave verschijnen. Het voordeel hiervan is dat bij het crashen van één van de websites niet de hele browser, maar alleen de tab waarin deze site is geopend vastloopt en opnieuw moet worden opgestart.

RAM

Dat zorgt er dus voor dat alle processen een eigen deel van het RAM-geheugen opeisen. Wanneer je twee pagina’s van dezelfde website in aparte tabs hebt geopend kan het dus zijn dat één onderdeel twee keer als ‘apart proces’ wordt benaderd; er wordt dan dus keer zoveel RAM gebruikt dan in andere browsers het geval zou zijn. Dit is in principe niet erg, want werkgeheugen zit in een computer om taken uit te voeren; aan RAM dat niet wordt gebruikt heb je niets! Wanneer alle processen van Chrome echter meer RAM eisen dan er beschikbaar is, gaat dit ten koste van de gebruikerservaring van de hele computer. In dat geval wordt deze dus trager worden, omdat er meer van de machine wordt gevraagd dan-ie eigenlijk aankan.

Oplossingen

In dit laatste geval zijn er twee oplossingen: beperk het aantal processen dat Chrome uitvoert, of breidt het RAM-geheugen van je computer uit. Het beperken van het aantal processen is echter een stuk makkelijker, sneller en goedkoper. Om het werkgeheugen zo efficiënt mogelijk te beperken, kan je in de task manager (Shift + Esc in Windows / Venster > Taks Manager op Mac) zien welke processen het meeste RAM gebruiken. Misschien kom je er wel achter dat een, voor jouw doeleinden, waardeloze plugin standaard veel werkgeheugen gebruikt. Tijd om deze plugin te verwijderen dus.

Update

De laatste versie van Chrome heeft de Flash-plugin standaard gepauzeerd (zoals Apple met Safari doet), en hoopt hiermee het grooste knelpunt te hebben gekanteld.

Reageer op artikel:
Waarom Google Chrome zoveel RAM-geheugen gebruikt
Sluiten