Rutger Houweling
Rutger Houweling 19 nov 2015
Leestijd: 4 minuten

Waarom het geen verrassing is dat Kickstartersucces Coolest Cooler niet zo ‘cool’ is

Goh, wat verrassend. Vandaag verschijnen er overal in de (internationale) media berichten over het ‘mislukte’ Kickstartersucces Coolest Cooler. Een koelbox die de ingenieurs op de Kickstarterpagina uit 2014 de 21st Century Cooler that’s Actually Cooler noemen. Wij schreven er in de zomer van 2014 ook over, dat lees je hier. De ingenieuze koelbox met een ingebouwde blender, bluetooth-speaker, flessenopener, usb-charger én trolleykoffer zat een lange tijd op de troon van meest succesvolle Kickstarterproject ooit. Totdat de Pebble Time werd geboren. Voor de Coolest Cooler werd dertien miljoen dollar opgehaald en de box zou in februari 2015 bij de consumenten worden afgeleverd.

Februari 2015 werd al snel juli 2015

Een aantal maanden na de succesvolle campagne werd echter duidelijk dat het onhaalbaar was om de koelbox al in februari 2015 naar de consument te brengen. CEO Ryan Grepper kwam op de Kickstarterpagina met een update dat het juli 2015 zou worden. Er zouden nieuwe en betere features aan de high-tech koelbox worden toegevoegd en de ontwikkelaars hadden meer tijd voor de gigantische productie nodig. Fair enough.

Kickstarters ontvangen nog geen Coolest, al wel op Amazon te koop

Sinds juli zijn er een aantal koelboxen verzonden, maar nog lang niet bij alle mensen die het project steunden. Vandaag werd bekend gemaakt dat dit te maken heeft met stakingen in de fabriek waar de blendermotor wordt gemaakt. Daardoor wordt de koelbox pas in april 2016 bij de mensen afgeleverd. Toch wordt de Coolest Cooler op Amazon voor 499 dollar aangeboden. Je kunt ‘m dus gerust online bestellen, maar de mensen die hebben meegeholpen om dit project tot een succes te brengen moeten wachten tot april 2016. En dat is nogal vervelend voor de mensen die in Zuid-Afrika wonen waar dan de winter begint. De koelbox wordt volgens Grepper op Amazon aangeboden om de ‘lichten bij zijn bedrijf aan te houden’. Vanuit onvrede beoordelen mensen de Coolest Cooler dan ook met 1 ster. Niet helemaal fair, omdat ze het product nog niet hebben gebruikt. Maar wij snappen de onvrede wel.

Waarom het geen verrassing is dat Kickstartersucces Coolest Cooler niet zo ‘cool’ is

Met al het bovenstaande gezegd wil ik terugblikken op een item uit januari 2015. Voor het platform IntoConnection, wat nu uit de lucht is, vertelde ik in onderstaande video dat Coolest Cooler een flop wordt. “Even though there were a lot of great projects there were also a few that we probably won’t see in 2015. The Coolest is one of those. It might be over-funded but according to Rutger it’s doomed to flop. The Coolest is a big cooler that also provides a bottle opener, usb-charger and music. We will follow every step of this exciting project.

Waarom? Ik had het idee dat dit een ‘crappy’ idee is. Een plastic koelbox vol plastic snufjes uit China om de kosten zo laag mogelijk te houden. Ik zag een koelbox voor me met een blender die het na twee keer blenden zou begeven, een speaker waar slecht geluid uit komt en usb-lader die met grote regelmaat zou haperen en je phone dus met een lege batterij zou komen te zitten. Ok, de ingebouwde flessenopener is cool, maar na een flesje of tien zou-ie eruit vallen en had je ‘m net zo goed los mee kunnen nemen. Net zoals een betere draagbare speaker. Een rugzak met stokbroden en andere versnaperingen zou je toch al meenemen. Dan heb je ook nog wel wat ruimte over voor die draagbare gadgets.

Een koelbox met snijplank en bekerhouders is wat ons betreft geen slecht idee, maar de high-tech vernuftigheden mochten wat ons betreft achterwege blijven. Dan hadden ze waarschijnlijk ook geen productieproblemen gehad. Maar dan was het ook niet zo’n Kickstartersucces geweest. We kunnen dus verifiëren dat de Coolest Cooler niet cool is, omdat het een tegenvallend product is. Dat hebben we (nog) niet getest, maar dat het ‘Kickstartersucces’ een hoop mensen heeft teleurgesteld is een feit. En daar kijken wij niet van op. Heb je door ons artikel uit 2014 de Coolest Cooler besteld en heb jij nog geen koelbox ontvangen? Onze oprechte excuses. Laat het ons anders weten als-ie wel in april 2016 is bezorgd. Dan zorgen wij voor de juiste ingrediënten en maken we samen met de Coolest een ijskoude Margarita voor je als goedmakertje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom het geen verrassing is dat Kickstartersucces Coolest Cooler niet zo ‘cool’ is
Sluiten