Daniel Koster
Daniel Koster 11 mei 2016

Waarom het prima doch oneerlijk is dat ratten-DNA in je smakelijke hamburgers wordt aangetroffen

Het is een veelbesproken probleem dat ons eten allerlei randzaken bevat. Weet je de ophef nog over rundvleesproducten die uiteindelijk paardenvlees bleken te bevatten? Of dat er varkens-DNA in pure rundvleesproducten werd aangetroffen? Dat is voor mensen die halal willen eten natuurlijk ontoelaatbaar. Nu zijn er sensoren die je eten scannen en je vertellen wat voor voedingswaarde je eten kent. Echter kunnen die niet direct aantonen wat voor vlees en ingrediĆ«nten iets bevat. Maar wat kunnen we ertegen doen en maakt het Ć¼berhaupt iets uit?

Een voorbeeld: de hamburger

We eten bijna allemaal wel een hamburger op z’n tijd. Bij de McDonalds bijvoorbeeld. Dit is trouwens hetgeen zich in je lichaam afspeelt een uur nadat je een Big Mac hebt gegeten. De hoogste tijd voor een groep onderzoekers om te checken hoe het staat met de hamburger. Kun je verschillende supermarkten, hamburgertenten en -ketens een beetje vertrouwen omtrent hetgeen ze je serveren? Wat bleek: 13,6 procent van de gevallen waren problematisch. Het gaat hierbij om het missen of juist toevoegen van ingrediĆ«nten of het verkeerd aangeven van de voedingswaarden zoals calorieĆ«n. Sommige bevindingen doen je maag omkeren!

Menselijke- en ratten-DNA

Oef, sommige zaken wil je niet op je hamburger hebben. Zo bleek dat drie hamburgers ratten-DNA bevatten en was er zelfs eentje met menselijk-DNA. Echter klinkt het erger dan het is. Het is namelijk normaal te noemen dat dit soort DNA in je eten wordt gevonden. Het kan nou eenmaal gebeuren dat een huidschilfer, stukje haar of iets anders in je eten terecht komt. Sterker nog, dit is waarschijnlijk dagelijks het geval. Dat dit dus wordt aangetroffen op je hamburger is niet zo gek. Het is zelfs goed voor je. Op deze manier wordt je lichaam mondjesmaat aan bacteriƫn blootgesteld en kan je lichaam zich ontwikkelen om dit soort zaken te weerstaan. Maar is het eerlijk?

Het probleem is de eerlijkheid

OkƩ, dus het is niet problematisch of gek dat er ander DNA in je eten wordt gevonden. Maar het is niet eerlijk, en dat is een probleem. Als iemand halal wil eten en er zit vervolgens varkens-DNA in hun eten, dan eet je niet halal. Dat kan wellicht beter voor de weerstand zijn, maar dat argument gaat natuurlijk totaal niet op. Het is namelijk bijna onmogelijk dat varkens-DNA per ongeluk in een runderhamburger is terechtgekomen. Vooral als die hamburger uit de supermarkt komt. Het probleem is dus dat we niet volledig kunnen vertrouwen wat er in ons eten zit. Dat gaat ook op voor zaken als voedingswaarden. Met eten wordt gesjoemeld, concludeerden de onderzoekers. Het is ook redelijk aannemelijk dat dit niet enkel het geval is bij hamburgers en diegene die hamburgers verkopen. Het probleem is dus dat je van al je eten niet honderd procent zeker weet wat er inzit. Zowel per ongeluk als expres wordt je eten namelijk gemanipuleerd. Voor dat per ongeluk manipuleren is, zelfs als je je eten zelf groeit, geen oplossing voor te vinden. Het enige dat je verder kunt doen is eten kopen van een merk dat je vertrouwt. Hoe je die kunt vertrouwen? Door wetenschappelijke rapporten te volgen en producten die goed uit de bus komen aan te schaffen! Of door naar Martijn Katan te luisteren.

Reageer op artikel:
Waarom het prima doch oneerlijk is dat ratten-DNA in je smakelijke hamburgers wordt aangetroffen
Sluiten