Waarom iedereen bezig is met het overlijden van Satoru Iwata

Vanmorgen werd bekend dat Satoru Iwata, de directeur van Nintendo, dit weekend overleed. Iwata worstelde al langere tijd met z’n gezondheid, maar wist dit naar de buitenwereld toe goed te verbergen. Natuurlijk is de directeur van een bedrijf als Nintendo populair, maar het overlijden van Iwata raakt bij veel mensen een gevoelige snaar. Directeur of niet: Satoru Iwata leek altijd persoonlijk met jóu de laatste nieuwtjes te delen. Hieronder vind je een aantal memorabele quotes en hebben we uitgelegd waarom iedereen bezig met het overlijden van deze iconische directeur.

Iwata was een gamer in hart en nieren

Satoru Iwata volgde oud-directeur Hiroshi Yamauchi in 2002 op. Yamauchi leidde Nintendo al vanaf 1949, en veranderde het bedrijf van een spelkaartenfabrikant in de videogamegigant die we nu kennen. Yamauchi’s stijl was effectief, maar ook nogal dictatoriaal: als directeur zocht hij ook nauwelijks de publiciteit.

Iwata was geen statige, klassieke directeur. Aanvankelijk programmeerde hij (bij HAL Laboratory, van o.a. de verschillende Kirby-spellen), en hij wist dus ook precies hoe het er op de werkvloer aan toeging. Zelfs toen hij al opgeklommen was binnen Nintendo, viel hij soms in als programmeur om teams uit de penarie te helpen.

Volgens mijn visitekaartje ben ik directeur, in mijn geest ben ik een programmeur, maar diep in mijn hart ben ik een gamer.

Andere richting dan Sony en Microsoft

Onder leiding van Iwata besloot Nintendo niet langer meer direct te concurreren met Sony’s Playstation en de Xbox van Microsoft. De Nintendo DS en Wii boden een compleet andere ervaring, en wisten een geheel nieuwe doelgroep te bereiken. ‘Hardcore gamers’ deden er lacherig over, maar de Wii kreeg wel iedereen aan de spelcomputer. Huisvrouwen, opa’s en oma’s: iedereen kon er direct mee uit de voeten.

Ik heb me er nooit voor geschaamd dat juist kinderen Nintendo steunen. Ik ben er juist trots op, omdat kinderen instinctief bepalen wat ze leuk vinden.

Geval apart

Ook in de communicatie naar buiten toe was Iwata een geval apart. Nintendo stopte met het geven van grote persconferenties (zoals op de E3-beurs) en begon met korte filmpjes waarin nieuwe games werden aangekondigd: Nintendo Direct. Vaak was het Iwata zelf die iets nieuws liet zien, al dan niet met een tros bananen in zijn hand, of een Luigi-pet op z’n hoofd.

Deze humoristische manier van presenteren maakten Iwata een bekend gezicht voor veel Nintendo-fans.

Een directeur die zichzelf op deze manier presenteert… Waar maak je dat nou mee? Satoru Iwata hield van games, dat kon iedereen zien. De band met Satoru Iwata voelt voor veel mensen bijna persoonlijk, ook al hebben ze ‘m nog nooit ontmoet.

Nobel persoon

Zelfs toen Nintendo in de problemen kwam, o.a. door de matige verkoop van de 3DS toonde Iwata zijn klasse. In plaats van personeel te ontslaan, verlaagde hij zijn eigen salaris (en dat van de raad van bestuur) met de helft.

Ik geloof niet dat werknemers die zich zorgen maken over hun baan, games kunnen maken die de wereld versteld doen staan.

E3-beurs 2014

Op de E3-beurs van 2014 was Satoru Iwata niet aanwezig, vanwege gezondheidsproblemen. De directeur leek erg afgevallen, en Twitterde onlangs nog dat er een tumor uit zijn galwegen verwijderd was. Zodra het kon ging hij weer aan het werk. Het bericht van zijn overlijden was voor bijna iedereen een verrassing.

Opvolger

Wie de geliefde directeur opvolgt is nog niet bekendgemaakt. Vooralsnog treedt spelontwerper Shigeru Miyamoto, met andere leden van de raad van bestuur, op als waarnemend directeur.

Het belangrijkste aan videogames is één ding: plezier. Plezier voor iedereen.

Reageer op artikel:
Waarom iedereen bezig is met het overlijden van Satoru Iwata
Sluiten