Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 4 apr 2018

Waarom je écht meer moet lezen: je leeft langer als je boeken leest

En tijd maken om boeken te lezen is niet alleen een goed plan omdat het heel ontspannend is en je je vocabulaire ermee uitbreidt, maar er is nog een voordeel: je leeft langer als je boeken leest. Nee, we maken geen grapje.

23 maanden langer

Onderzoekers van de Yale University School of Public Health bewezen namelijk dat mensen die ongeveer 3,5 uur lezen per week, gemiddeld maar liefst 23 maanden langer leven – bijna twee jaar! Om tot die conclusie te komen, onderzochten ze maar liefst 3635 Amerikanen boven de vijftig. Van hen ontvingen ze informatie over hun leespatroon, en de twaalf jaar daarna hielden ze bij welke personen overleden.

Boeken lezen

Mensen die gemiddeld een halfuur lazen per dag, hadden in het onderzoek 17 procent minder kans om te sterven in die twaalf jaar; mensen die nog langer lazen zelfs wel 23 procent. In die uitkomsten werd ook de verwachting op basis van bijvoorbeeld leeftijd, gender, rijkdom en (mentale) gezondheid meegenomen.

Doordat onder andere je concentratie en emotionele intelligente beter zijn dan die van mensen die geen boeken lezen, zijn je overlevingskansen hoger

Cognitieve vaardigheden

De onderzoekers verklaren hun resultaten met het feit dat boeken ervoor zorgen dat je cognitieve vaardigheden langer op peil blijven. Doordat onder andere je concentratie en emotionele intelligente beter zijn dan die van mensen die geen boeken lezen, zijn je overlevingskansen hoger. Bovendien zouden boekenwurmen meer verdienen, waardoor je bijvoorbeeld betere zorg kunt betalen.

In het onderzoek draaide het trouwens echt om fictie, dus niet om kranten of tijdschriften. Hoe graag we ook zouden zeggen dat WANT bijdraagt aan een langer leven, je zult toch echt met je neus in de boeken moeten duiken.

Check hier de favoriete boeken van Elon Musk. De Tesla-oprichter en tech-miljardair heeft zijn succes naar eigen zeggen vooral te danken aan leesvoer.

Reageer op artikel:
Waarom je écht meer moet lezen: je leeft langer als je boeken leest
Sluiten