Daniel Koster
Daniel Koster 2 jun 2016

Waarom je maag af en toe als een biggenboerderij klinkt

Soms komt er een geluid uit je buik ten gehore die je buren nog horen. Je weet wel, zo’n geluid alsof je een boerderij vol biggen hebt doorgeslikt. Het knorren van je maag heet dat. Dit geluid wordt met name veroorzaakt als je stevige trek hebt. Maar waar komt dit nou door? Waarom mensen trouwens hangry worden als ze honger hebben lees je hier!

Het geluid heeft te maken met je spijsvertering

Het antwoord op de vraag waar dat geluid nou vandaan komt is eigenlijk simpel. Je spijsvertering is namelijk bezig het met afbreken van het eten dat je op hebt gepeuzeld. Dit doet-ie de gehele dag door. Waarom je dit beter hoort wanneer je honger hebt heeft ermee te maken dat al het eten en drinken dat je consumeert via je maag naar beneden wordt gepompt. Dit kost energie en brengt dat geluid ten gehore op deze manier:

Hard aan de slag

Wanneer je je maag hoort knorren komt dit doordat alle spieren in je buik hard aan het werk zijn om je eten te verteren en naar de uitgang toe te werken. Wanneer je maag vol met eten zit hoor je dit minder goed. Wanneer je maag echter leger raakt hoor je dit steeds beter. Het geluid wordt namelijk niet meer gedempt door al dat eten in je maag. Datzelfde principe geldt ook voor de lucht en het gas die zich in je lichaam vormen. Ook die hoor je beter doordat er minder inhoud is om dat geluid te dempen en maskeren. Geinig, toch?

Niets tegen knorren te doen, behalve..

Wij hadden er niet écht bij stilgestaan waardoor het kwam dat iemand zijn maag knort. Aangezien dit vaak met honger gaat gepaard dachten we dat het daar iets mee had te maken. Niets is minder waar. Wil je er iets tegen doen? Dan heb je pech. Het knorren van je maag is iets dat gebeurt, of je dat nou wilt of niet. Er is wel één oplossing: meer eten. Dan zit je maag weer vol en wordt het geluid gedempt. Maar ja, dan ben je weer vierentwintig-uur-zeven aan het vreten. Je moet je dan als een gulzig varken gedragen om van het knorren af te komen. Ook niet echt een ideale oplossing dus!

Reageer op artikel:
Waarom je maag af en toe als een biggenboerderij klinkt
Sluiten