Waarom je met dit artikel letterlijk goud in handen hebt

Iedereen heeft wel eens gefantaseerd om met een metaaldetector over de Veluwe te wandelen en te zoeken naar verborgen goudstaven. Want als het raak is heb je goud geld in handen. Het is dan ook geen wonder dat het programma Gold Rush op Discovery Channel zo populair is. En met het verkochte goud kun je weer prachtige producten zoals een laptop, tablet, of mobiele telefoon van kopen. Maar wist je dat er in die computer, tablet en mobiele telefoon al goud zit verwerkt? Bij het lezen van dit artikel heb je dus al letterlijk goud in handen. Maar dit is wel goud waar mogelijk kinderarbeid aan kleeft!

De elektronicasector is één van de grootste afnemers van goud

Als je nu naar je devices kijkt zul je geen millimeter goud spotten. De waardevolle grondstof zit namelijk aan de binnenkant verwerkt. Meestal rondom connectors, maar ook in LED-verlichting vind je goud. Deze grote hoeveelheid goud moet natuurlijk ergens vandaan komen. Uit goudmijnen! Er is echter een groots probleem. In deze goudmijnen werken wereldwijd meer dan een miljoen kinderen. Daarom is Stop Kinderarbeid de campagne ‘Jij hebt goud in handen‘ gestart om vooral de elektronicasector hiervan bewust te maken. De elektronicasector bestaat uit invloedrijke bedrijven die écht verschil kunnen maken.​ En daar willen wij maar al te graag mee helpen. Teken dan ook samen met ons hier de petitie en roep de elektronicasector op om zich in te zetten voor kinderarbeid-vrij-goud.

Je maakt je een voorstelling over hoe het in zo’n goudmijn is, maar als je daar nog niet bent geweest heb je eigenlijk geen besef van hoe het er daar aan toe gaat.

In Oeganda werken zo’n vijftienduizend kids in de kleinschalige en artisanale goudmijnbouw (in het algemeen werken er zo’n 3,5 miljoen kinderen in Oeganda). Een groot deel komt bijna dagelijks in direct contact met het zeer giftige kwik, dat grote impact heeft op mens en milieu. Kinderen tussen de 5 en 17 jaar werken zo’n tien tot twaalf uur per dag en vinden per dag meestal maar tussen de 0,05 – 0,1 gram goud. Dat komt neer op een waarde van 1 – 2,30 euro.

Nederlandse fotograaf Eelco Roos bezoekt goudmijn in Oeganda

Om een grote (internationale) groep mensen van dit probleem bewust te maken heeft Stop Kinderarbeid de Nederlandse fotograaf Eelco Roos ingeschakeld en tot ambassadeur van de campagne gedoopt. Door zijn relatieve invloed op Instagram kan hij een verschil maken en door middel van fotografie het leven in Oeganda tonen. Wij spraken Eelco Roos onlangs over zijn reis naar Oeganda.

Het was schrijnend, maar ook echt mooi.

“De reis naar Oeganda was super indrukwekkend. Het was schrijnend, maar ook echt mooi. Daar heb ik veel geleerd over mijzelf en over mijn kinderen, maar ook over hoe de wereld nou in elkaar zit. Je maakt je een voorstelling over hoe in zo’n goudmijn is, maar als je daar nog niet bent geweest heb je eigenlijk geen besef van hoe het er daar aan toe gaat. Wij hebben het hier in Nederland zo onwaarschijnlijk goed waardoor het niet meer dan normaal is om aan je eigen samenleving iets terug te betalen, maar ook eens verder te kijken dan je eigen landgrenzen. En in Afrika kunnen ze onze hulp goed gebruiken,” aldus Eelco Roos.

(Mike Ssenyobho, 14 jaar, werkt 3 jaar in de goudmijn, woont alleen en vindt het leuk om te voetballen en poolbiljart te spelen)

Eelco Roos benadrukt nogmaals dat het schrijnend, maar ook mooi was. Dat wilde hij ook met zijn fotografie via zijn Instagramaccount met de wereld delen. Eelco vertelt dat het indrukwekkend is om te zien dat de kinderen door met elkaar te voetballen hun problemen weten te vergeten en zich voor een paar uur écht kind te voelen. Maar om op het voetbalveld te komen moeten ze wel eerst tot plassen met het giftige kwik banjeren. Hieronder vind je een kleine glimp van de foto’s die Eelco Roos tijdens zijn reis maakte. #stopchildlabour

Teken de petitie

Elektronicabedrijven doen helaas nog bijna niets kinderarbeid in de​ ​goudmijnbouw tegen te gaan. Daarom spreekt ​Stop Kinderarbeid elektronicabedrijven​ ​aan op hun verantwoordelijkheid. Wil jij Stop Kinderarbeid hiermee helpen? Teken samen met ons hier de petitie en roep de elektronicasector op om zich in te zetten voor kinderarbeid-vrij-goud. Dank u.

Reageer op artikel:
Waarom je met dit artikel letterlijk goud in handen hebt
Sluiten