De hilarische reden waarom NASA de film Armageddon gebruikt

Films & Series Sabine Schults 18 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Armageddon uit 1998 is – geheel in de stijl van regisseur Michael Bay – niet bepaald een realistische film te noemen. De NASA (National Aeronautics and Space Administration), die zelf ook voorbijkomt in de film, lijkt de boel zelfs zo onlogisch te vinden dat ze ‘m gebruiken als onderdeel van hun training.

Waar critici geen fan zijn van de film, was Armageddon wel een groot commercieel succes. Dat komt voor een deel omdat de film heel wat bekende namen heeft weten te strikken. Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler en Owen Wilson hebben bijvoorbeeld een rol.

NASA gebruikt Armageddon in trainingen

De absurditeit begint al bij de verhaallijn van Armageddon. Het einde van de wereld nadert doordat er een gigantische asteroïde op weg is naar de aarde. In de film wil NASA het enorme gevaar stoppen door een groep olieboorders een gat te laten boren in de asteroïde om er vervolgens een nucleaire bom in te plaatsen.

De asteroïde zou zich door de ontploffing in tweeën splitsen. Door de grote kracht van de explosie zouden de twee delen van de asteroïde vervolgens langs de aarde vliegen en ‘m dus niet raken. Eind goed al goed dus, maar of het ook realistisch is… De NASA denkt er in elk geval het zijne van.

Bruce Willis in Armageddon
Die Hard-ster Bruce Willis speelt een van de olieboorders uit de film. (Afbeelding: Armageddon)

Naar verluidt zitten er maar liefst 168 fouten in de film. Blijkbaar is dat de reden dat NASA heeft besloten om Armageddon in te zetten voor trainingsdoeleinden. Zo meldt de Raindance Film School op X (voorheen Twitter). De fouten beslaan onder meer de grootte en omvang van de asteroïde en de snelheid waarmee hij richting de aarde vliegt.

Daarnaast klopt het plan om de asteroïde op te blazen feitelijk van geen kant. En ook de happy ending blijkt te mooi om waar te zijn. Volgens de Britse astrofysicus Alastair Bruce zou de asteroïde namelijk ook na de ontploffing nog steeds de aarde raken. Dat lijkt iets wat NASA maar al te graag in zijn trainingen wil verduidelijken.

Barbie tot Oppenheimer: dit zijn de 10 meest succesvolle films van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen