Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud 17 okt 2016

Waarom privacy ook als je niets hebt te verbergen belangrijk is

Tegenwoordig zijn we ons ervan bewust dat bedrijven als Facebook met ons meekijken. Statusupdates waarin je claimt dat alle dingen die je post privé zijn, werken niet. En de zin ‘ik heb niets te verbergen’ hoor je te vaak. Maar ook als je niets te verbergen hebt, is je privacy iets om te koesteren.

De komende weken zijn het ‘de Privacyweken’ op de NPO. De hoogste tijd om daarbij stil te staan, vonden wij. Er zijn veel dingen die we liever privé houden. Neem je dagelijkse zang-escapade onder de douche. Niet iedereen hoeft dat te zien, toch? Echter is privacy ook belangrijk omdat we daar zelf behoefte aan hebben.

Je kunt wel zeggen dat je niets te verbergen hebt, maar dat is niet zo. Iedereen heeft iets te verbergen, anders zouden we wel in huizen van glas wonen en geen gebruikmaken van wachtwoorden en deuren die op slot kunnen.

Privacy is wel degelijk belangrijk

Je kunt doen alsof het je niet uitmaakt. Dat doet het wel. Je bent je er alleen niet genoeg van bewust. Als je er echt bij stil zou staan, dan zou je je anders gedragen. Er zijn zo veel casestudies naar gedaan. Mensen die weten dat alles wat ze doen wordt gefilmd, opgenomen en opgeschreven gedragen zich anders.

Een voorbeeld hiervan is het historische Big Brother-moment van Bart en Sabine. Denk je echt zij in hun eigen huis seks zouden hebben met een laken over zich heen? Nee. Ze wilden ironisch genoeg, privacy.

De wereld bestaat niet uit goede óf slechte mensen

Het gaat er niet om of je alleen ‘brave’ dingen doet online. Het gaat om het geheel. Lees af en toe de laatste ontwikkelingen. Dat je de laatste iOS-update overeenkomst niet leest snappen we. Maar check de samenvatting tenminste. Er kunnen behoorlijk maffe dingen in algemene voorwaarden staan. Weet waar je mee instemt en probeer de privacy die je nu nog hebt te beschermen.

Mocht je dit een interessant onderwerp vinden, dan is de onderstaande TedTalks met Glenn Greenwald het bekijken waard. Of kijk de Privacytest om 21.30 uur op NPO 3.

Uiteraard hebben we ook wat tips voor je om je privacy te waarborgen op Facebook, Instagram, Twitter en je iPhone.

Reageer op artikel:
Waarom privacy ook als je niets hebt te verbergen belangrijk is
Sluiten