Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 12 aug 2016

Waarom muziek soms beter is dan seks, gokken en het eten van chips

We kennen allemaal wel muziek waar we helemaal in opgaan. Dat je het zo heerlijk vindt dat je er bijvoorbeeld kippenvel van krijgt. Ook kunnen de rillingen over je lijf lopen. Maar waarom krijgen we van die rillingen van geluk over ons lichaam heen?

Rillingen van geluk

Iedereen kent wel zo nummertje waar ze intens van kunnen genieten. Dat je dan net voordat die heerlijke drop komt de rillingen over je lijf voelt lopen. Dat komt doordat muziek de vloei van dopamine naar je stratium stimuleert. Dat gebeurt normaliter ook bij zaken als seks, gokken en het eten van chips. Niet slecht! Maar, waarom krijg je dat dan? Dat omdat het dopaminelevel in dat deel van de brein gaat pieken net voor die heerlijke drop komt. Je brein bereidt zich een soort van voor op die drop. Als dan het echte moment komt dat die heerlijke deun erin knalt, dan krijg je de rillingen. Hoe langer en harder die drop, hoe sterker ze zijn. Iets wat ook gebeurt als je een enorm bedrag wint of een hap van de meest heerlijke chips neemt. Of een heerlijke hap van iets anders natuurlijk..

De rillingen blijven komen!

Dit laat maar weer eens zien dat zaken als muziek en seks veel beter zijn dan het gebruik van allerlei middelen die slecht voor je zijn maar wel een soortgelijk effect teweegbrengen. Het grappige hierbij is ook dat dit niet enkel gebeurt als je wordt verrast. Wanneer jij weet dat er een bepaald moment in de muziek gaat komen waar jij fan van bent, dan kun je je hier op verheugen. Als dat moment dan komt en je verwachting wordt waargemaakt, dan heb je ook de rillingen over je rug lopen. En dat gevoel is heerlijk.

Reageer op artikel:
Waarom muziek soms beter is dan seks, gokken en het eten van chips
Sluiten