Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 jan 2018

Geen paniek: waarom Ripple opeens zo hard gezakt lijkt te zijn

Ripple ging de afgelopen weken keihard. In 2017 bleef de vrij onbekende munt lange tijd op 0,20 dollar steken, maar in december barste het feest los. Na goed nieuws over de digitale munt schoot de koers door het dak, en hoe! Ondertussen schommelt de cryptocoin rond de 3,00 dollar. Deze dudes zijn er zelfs miljardairs door geworden. Volgens puristen mag je het echter geen cryptocoin noemen, hier lees je waarom.

Ripple (XRP) zakt, maar waarom?

Na het goede nieuws van afgelopen weken was het even slikken. Opeens is de cryptocurrency gezakt naar de derde plaats, als het om de marketcap gaat. Ethereum heeft niet alleen zijn tweede plaats weer heroverd, maar XRP is ook flink in waarde gedaald. 20 miljard dollar aan marktaandeel is binnen een nacht verdwenen. Leve de volatiliteit, maar niet heus.

Tijd voor paniek? Nee, gelukkig niet. Je zou verwachten dat investeerders massaal hun XRP hebben verkocht, met als resultaat de koersdaling. Dat is echter niet het geval. Sterker nog, de stevige groei van Ripple zet gewoon vrolijk door. Maar waar komt die daling dan vandaan? Het antwoord is simpel: Zuid-Korea.

Zuid-Korea Ripple XRP

CoinMarketCap wordt als basis gebruikt om de koersen van cryptocoins te bepalen. Het bedrijf neemt het gemiddelde van grote exchanges, om zo een soort definitieve koers te berekenen. De koersdaling is het resultaat van een verandering in die formule: XRP-prijzen van Koreaanse beurzen zijn eruit geschrapt. Simpel gezegd: Zuid-Korea wordt niet meer meegeteld. Poef, daar gaat 20 miljard aan marktaandeel. Meteen zakte Ripple van 3,19 dollar naar 2,67 dollar.

Weet waar je in investeert. Vertrouwen in het einddoel, in plaats van winstbejag op de korte termijn.

Zuid-Korea: het effect van lokaliteit

David Schwartz, een van de mannen achter Ripple, stelde angstige investeerders gerust op Twitter. Hij wees erop dat de data van CoinMarketCap na de aanpassing van de berekening lichtelijk misleidend is. Het marktaandeel is niet verdwenen, maar wordt simpelweg niet meegerekend. Andere trackers hebben Ripple nog steeds op de tweede plaats staan, als het om de marketcap gaat.

Het laat maar weer zien hoe verwarrend dit wereldje kan zijn. Websites als CoinMarketCap geven een inschatting van de uiteindelijke waarde, maar zijn niet de uiteindelijke autoriteit. Maar waarom is Zuid-Korea dan geschrapt? De lokale prijzen van Ripple kunnen sterk verschillen van het internationale gemiddelde. Zuid-Korea is een vrij lokale, afgesloten markt. Oftewel, een spelletje van vraag en aanbod.

Door de iets beperktere invloed van de internationale markt, kunnen Koreaanse XRP-koersen een eigen leven leiden. Sterker nog, de afgelopen dagen was Ripple op Koreaanse beurzen soms een dollar meer waard, dan op internationale exchanges. Daardoor werd de indicatie van CoinMarketCap zwaar beïnvloed, en het gemiddelde dus omhoog getrokken.

Om een realistische waarde in kaart te brengen, is dus besloten om de uitschietende Koreaanse beurzen niet meer mee te nemen in de berekening. Het valt dus allemaal relatief mee, wat goed nieuws is voor de cryptocoin zelf. De resulterende, voorbarige paniek zegt echter veel over de volatiele staat van de markt. Weet waar je in investeert. Vertrouwen in het einddoel, in plaats van winstbejag op de korte termijn. Hier lees je wat de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Ripple zijn.

 

 

Reageer op artikel:
Geen paniek: waarom Ripple opeens zo hard gezakt lijkt te zijn
Sluiten