Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 10 mei 2018

Altijd maar druk? Dit is waarom we denken dat we geen vrije tijd meer hebben

Is jouw weekend ook voorbij gevlogen? En lijken die doordeweekse avonden ook altijd zo kort? Waar sommigen van ons zeeën van vrije tijd hebben, zijn anderen druk druk druk. En ook al hebben we inmiddels alle series en films op Netflix bekeken, blijft het een raadsel waar onze o zo kostbare vrije tijd aan op gaat. NYU psycholoog Adam Alter heeft het antwoord voor je.

Vrije tijd? De meesten van ons zijn juist vrij druk

Iedereen lijkt het altijd maar druk te hebben. In het boek Busy:
how to thrive in a world of too much
van de Britse psycholoog Tony Crabbe is te lezen over de grote druk die veel mensen ervaren door het groeiende aantal taken en afleidingen. Mensen lijken het zelfs druk te hebben in hun vrije tijd. Maar zijn we dat wel?

Op de 2017 TED-conferentie presenteerde de NYU psycholoog Adam Alter een grafiek over vrijetijdsbesteding. De grafiek bevat data over hoe mensen in 2007, 2015 en 2017 hun gemiddelde werkdag besteden.

vrije tijd

Geen tijd voor echte vrije tijd

De data in de grafieken is herleid van het nationale bureau voor statistiek in de VS en via een veelgebruikte mobiele-app die de slaap van mensen monitort. Door middel van deze informatie is inzichtelijk gemaakt hoe mensen hun dagen indelen. Het zal je niet verbazen dat bij veel mensen slaap en werk twee derde van hun dag innemen. Wat we tegenwoordig doen met die laatste een derde van onze tijd, wat maar een paar uurtjes zijn, is drastisch veranderd ten opzichte van tien jaar geleden.

In 2007 keken we maar een paar minuten per dag naar onze schermen. Een paar minuten snake spelen en een keertje een sms versturen was meer dan genoeg tijd op onze devices. De devices waren toen ook bijna alleen nog maar een desktop en een mobiele telefoon. Dit in tegenstelling tot de smartphones, tablets, laptops, smartwatches en smart-tv’s die we nu gebruiken.

In 2017 is het gebruik van schermen daarom ook geëxplodeerd: uit Alter’s onderzoek blijkt dat we bijna al onze vrije tijd op schermen spenderen. Net als jij nu dus aan het doen bent. Maar we snappen je, WANT een betere pagina om je vrije tijd op te spenderen bestaat bijna niet.

vrije tijd
Credits: TED

Het rode gedeelte in de grafiek staat voor de tijd die we op onze schermen besteden. Het kleine beetje geel, en in de andere twee balken het witte gedeelte, staat volgens de onderzoeker voor where the magic happens. We weten wat je denkt en nee, niet die magic. Dit is het gedeelte waar onze menselijkheid in naar voren komt en met name sociale interactie, face-to-face dus.

Alter trekt een conclusie die niet onbekend is, namelijk dat interactie met anderen online leidt tot afleiding en een geïsoleerd gevoel. Uiteindelijk gaat het allemaal om balans. Dus lees dit volgende artikel nog even en loop daarna even een ommetje. Gewoon, omdat het kan! Daarna wel terug komen hè, want we hebben nog veel meer mooie nieuwtjes voor je die je niet wilt missen.

Reageer op artikel:
Altijd maar druk? Dit is waarom we denken dat we geen vrije tijd meer hebben
Sluiten