Daniel Koster
Daniel Koster Apple 11 sep 2017

Waarom tech-bazen aan het roer van ons land moeten staan

Wat vind jij van het feit dat Donald Trump aan het roer van de Verenigde Staten staat? Wij merken dat velen daar niet voor warmlopen. Een beter alternatief? Tech-bazen zoals Elon Musk, Bill Gates, Tim Cook en Mark Zuckerberg!

Het grappige is dat Hillary hetzelfde dacht. Uit haar gelekte e-mails bleek dat zij Bill Gates en Tim Cook als vice-president heeft overwogen tijdens de verkiezingen van vorig jaar. Ook in ons kleine Kikkerlandje zien we graag een leider van een techgigant aan het roer. Maar waarom is een tech-leider als minister-president een goede keuze?

Tech-bazen weten wat keihard werken is

Wanneer jij een winstgevend en succesvol bedrijf als Microsoft en Apple hebt opgericht of tot een (groter) succes hebt gemaakt zoals Tim Cook, dan is dat hard werken. Keihard werken. Dat weten de CEO’s van dit soort bedrijven als geen ander. Daardoor hebben zij een goede notie van hoe zwaar het leiden van een land is.

Tech-CEO’s denken aan de toekomst en niet alleen aan het heden

Als minister-president moet je aan de toekomst van het land denken en niet alleen aan het heden. Dat is voor het voortbestaan van een techbedrijf ook van essentieel belang. Anders zul je het uiteindelijk verliezen van je concurrentie.

Leiders van techgiganten zijn wereldverbeteraars

Bijna elk persoon dat aan het roer van een techgigant staat is een wereldverbeteraar. Zo leidt Elon Musk initiatieven als SpaceX (om naar Mars te komen), de Hyperloop (voor een sneller en schoner vervoersysteem) en Tesla (waarvan wij vinden dat ‘ie daar moet kappen als CEO). Mark Zuckerberk doneert miljoenen aan goede doelen en werkt met de Aquila-drone aan het wereldwijd aanbieden van internet. Om over Bill Gates en zijn goede doelen en initiatieven nog maar te zwijgen. De wereld verbeteren met tech is iets wat zij als minister-president nóg beter kunnen realiseren.

Tech-leiders hebben aan het hoofd van een klein land gestaan

Neem Mark Zuckerberg. Die staat aan het roer bij Facebook. Dit bedrijf kun je zien als een kleine maatschappij. Zo kent het bedrijf een cultuur met normen en waarden, regels, uitstraling, problemen en meer. Die moet je als leider allemaal managen. Net als bij een land.

Niet denken in restricties, maar in kansen

Als baas van een techbedrijf zul je op de weg naar succes allerlei obstakels tegenkomen. Zaken die je in de weg staan en tegenhouden. De kunst is het omzeilen van die obstakels en ze zelfs in je voordeel te gebruiken. Al die uitdagingen trotseren, dat maakt je een goed techbedrijf en natuurlijk een goede leider. Laat dat nou ook goede eigenschappen zijn voor een minister-president.

Een betere klik met de jeugd?

Hier zijn we niet helemaal zeker van. Sommige tech-bazen kunnen redelijk stoffig overkomen. Toch zijn er ook genoeg tech-bazen die een flitsende reputatie hebben in de snel-groeiende techwereld. Jongeren zullen zich in ieder geval waarschijnlijk meer verbonden voelen met de oprichter van Facebook en al zijn overtuigingen dan Mark Rutte, denken wij. Dan moet Mark wel mooiere kleding gaan dragen

Oké, tech-bazen zijn ook niet perfect

Laten we tevens wel vooropstellen dat tech-leiders niet perfect zijn. Zo ben je als president onderdeel van de politiek. Het bedrijven van politiek is een traag proces door al die regels en wetten. Ze kunnen niet zoals bij een techbedrijf hun stem doordrukken.

Ook is het zo dat het van CEO’s van techbedrijven niet geheel duidelijk is hoe zij over andere issues denken. Dus het kan zijn dat de focus teveel op tech komt te liggen en hun expertise hen in andere issues de das omdoet.

Wie zou jij als tech-baas aan het roer willen zien staan?

Zijn techbedrijven trouwens wel zo eerlijk? Je kunt denken aan Apple-werknemers in China die zelfmoord pleegden. En Facebook en het gebrek aan privacy. Ook techgiganten zijn natuurlijk verre van perfect.

Natuurlijk is dit puur hypothetisch en zitten tech-bazen waarschijnlijk niet eens te wachten op het minister-presidentschap. Maar, mocht dat wel zo zijn, dan vinden wij de voordelen tegen de nadelen opwegen. Wat jij?

 

Reageer op artikel:
Waarom tech-bazen aan het roer van ons land moeten staan
Sluiten