Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 18 feb 2018

De 4 belangrijkste redenen waarom jij VPN zou moeten gebruiken

Je hebt er vast wel eens van gehoord: VPN. Dit is een afkorting voor Virtual Private Network, en betekent dat er een privénetwerk van netwerken gecreëerd kan worden met de infrastructuur van een publiek netwerk. Er zijn veel verschillende VPN’s te vinden online. Benieuwd waarom ook jij een VPN zou moeten gebruiken? Wij hebben de vier belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet, en hebben de belangrijkste voor het laatst bewaard ;-)

Let op: het illegaal downloaden van bestanden is ook met behulp van een VPN of proxy nog steeds verboden en strafbaar. Gebruik deze websites dan ook alleen om legale content te downloaden via torrents.

1. Om alle content op een platform als Netflix te kunnen zien

Door copyright-afspraken kunnen online services als Netflix en Hulu niet al hun content buiten de VS uitzenden. Daardoor zijn veel films en series geblokkeerd voor gebruikers in andere plekken van de wereld, waaronder Nederland. Hier heb je echter geen last van wanneer je gebruik maakt van een VPN. Die kan namelijk het IP-adres van je apparaat manipuleren waardoor het lijkt alsof je je in de VS bevindt.

Netflix

2. Als je wel eens gebruik maakt van openbare wifi

Als je gebruik maakt van openbare wifi, dan kunnen kwaadwillenden gemakkelijk allerlei gegevens van je apparaat trekken. Omdat openbare wifi-services geen encryptie vereisen is de verbinding onveilig. Als je inlogt op openbare wifi en vervolgens verbindt met je eigen VPN, dan is jouw internetgebruik afgeschermd van ongewenste pottenkijkers. Als je op reis bent is en je bijna continu gebruik maakt van openbare wifi, dan is de investering in een VPN zeker het overwegen waard.

3. VPN als onzichtbaarheidsmantel

Google lijkt steeds meer op ‘Big Brother’ en geen enkele van je move in de online wereld blijft meer ongezien. Zo krijg je steeds vaker advertenties gezien je ge-target zijn, waardoor soms prijzen omhoog schieten van vliegtickets die je wilt kopen, en kan je werkgever achterhalen welke informatie jij over het bedrijf hebt geprobeerd op te zoeken. Wil jij niet dat Google en anderen hun neus in jouw zaken kunnen steken, dan is een VPN de oplossing. Dit netwerk biedt je namelijk een onzichtbaarheidsmantel waarmee je je IP-adres en andere gevoelige informatie niet prijsgeeft.

VPN

4. Voor je privacy

Laten we het beste en de belangrijkste voor het laatste bewaren: privacy. Als je het om welke reden dan ook belangrijk vindt om je online activiteiten privé te houden, dan is het cruciaal om een VPN te gebruiken. Je email en opslag in de cloud kan interessant zijn voor hackers. Deze wil je goed afschermen voor kwaadwillenden, net als dat je je huis op slot doet tegen inbrekers.

Let op: het illegaal downloaden van bestanden is ook met behulp van een VPN of proxy nog steeds verboden en strafbaar. Gebruik deze websites dan ook alleen om legale content te downloaden via torrents.

Ben je overtuigd en wil je weten welk VPN-netwerk je het beste kunt gebruiken? Check hier onze guide.

Reageer op artikel:
De 4 belangrijkste redenen waarom jij VPN zou moeten gebruiken
Sluiten