Daniel Koster
Daniel Koster 1 mei 2016

Waarom we bij het binnenlopen van een kamer vergeten wat we aan het doen zijn

Dit is ons zó vaak overkomen dat het schaamrood ons op de kaken staat als we eraan denken. Dat is bij jou vast hetzelfde. De situatie: dat je een kamer binnenloopt om iets te doen. Maar letterlijk op het punt dat je de kamer binnenloopt ben je totaal kwijt wat je nou wilde gaan doen. Je hoeft je hier echter niet voor te schamen. Je kunt hier namelijk niets aan doen. Sterker nog, het is juist een teken van een gezond brein!

Het Doorway Effect

De bovenstaande situatie is een bekend fenomeen en kent serieus een naam, het ‘Doorway Effect’. Het heeft te maken met hoe ons brein werkt. We dacht vroeger dat ons brein een soort van database was. Je ervaart iets, slaat het op en kunt het later weer terughalen. Als een soort map in een database dus. Maar het blijkt ingewikkelder te liggen. Je brein is een soort supercomputer die allerlei processen tegelijk uitvoert. Denken, zien, ruiken, lopen, informatie opslaan, informatie terughalen enzovoorts, het gebeurt tegelijk. De reden dat je iets vergeet? Omdat je brein om al deze taken tegelijk te kunnen handelen een bepaalde manieren van structureren aanhoudt. Kom je in een nieuwe omgeving? Dan begint je brein als het ware een nieuw proces voor die omgeving.

Studie die het Doorway Effect aantoont

Allemaal goed en wel, maar is dit ook bewezen? Jazeker! Bij een onderzoek moesten 55 studenten zich door een virtuele wereld navigeren. Zij kregen de opdracht mee objecten van kamer tot kamer te vervoeren of ze te verzamelen. Af en toe verscheen er een foto van een object op het scherm. De studenten moesten dan aangeven of dit het object was dat ze aan het vervoeren waren. Ditzelfde experiment werd nogmaals herhaald, maar dan in de echte wereld (de studenten vervoerden de objecten in afgeschermde verpakkingen). Resultaten waren in beide condities hetzelfde. Wanneer mensen door een deur liepen en een kamer binnentraden vergaten ze wat ze in hun handen hadden. Wanneer ze echter al in een kamer stonden en hetzelfde werd gevraagd, vergaten ze dit niet. Dit had niets te maken met de te overbruggen afstand. Moesten de studenten verre afstanden lopen in dezelfde kamer, dan wisten ze vaak nog wat ze in hun handen hadden. Wanneer ze een kamer binnenkwamen wisten ze dat vaak niet!

Maar waarom dan?

Maar, waarom vergeet je nou wat je in je handen hebt of waar je mee bezig bent als je een andere kamer binnenloopt? Omdat het binnenlopen van een nieuwe kamer door je brein wordt gezien als een nieuwe ervaring, een nieuwe context. Je brein slaat als het ware als een computer op waar je mee bezig was en sluit dat document. Een nieuw document weer geopend voor deze nieuwe situatie. In die situatie was je niet op zoek naar iets, dus ben je het even helemaal kwijt. Briljant toch? Het enige jammere is dat we niet weten wat je eraan kunt doen. Dus tja, je zult het tot dan moeten doen met een verwarde blik en diep graven in je geheugen. Je herinnert het je vanzelf weer!

Reageer op artikel:
Waarom we bij het binnenlopen van een kamer vergeten wat we aan het doen zijn
Sluiten