Kloon wars: waarom wij ‘voor’ het klonen van mensen zijn
Het klonen van dieren (en mensen), wij waren dat onderwerp alweer bijna vergeten. Maar toen BNN voor Klonen: wens of waanzin een hond kloonde werd Nederland weer herinnerd aan het feit dat dit mogelijk is. Sterker nog, het klonen van dieren is geperfectioneerd en er zijn zelfs menselijke embryo’s gekloond.
Wij stelden onszelf en onze vrienden van Bedrock de vraag wat voor gevolgen klonen heeft voor de mensheid. Is klonen nou goed of slecht?
Het interessante is dat je hier op allerlei manieren tegenaan kunt kijken. Zo keek Bedrock vanuit een ethische bril of klonen goed is voor de mensheid.
BNN kloont voor het eerst Nederlandse hond voor nieuw programma @OmroepBNN – https://t.co/nLE4M3X3LF pic.twitter.com/WF18fjk01K
— LINDAnieuws (@LINDAnieuws) 24 oktober 2016[/pullquote]
Bedrock: een kloon is niet écht een kloon
Zij stelden hierbij dat er één argument is die hen persoonlijk raakt. En dat is dat het klonen van mensen niet een exact kopie oplevert. Ja, twee mensen zien er van buiten precies hetzelfde uit en delen hetzelfde DNA. Maar ze zijn niet hetzelfde. Ze zullen qua persoonlijkheid verschillen.
Een voorbeeld: de eigenaren van de hond die werd gekloond waren dolblij. De ‘originele’ hond is inmiddels overleden en de gekloonde hond is vrijwel hetzelfde als de overleden hond. Maar stel je dat je vader wordt gekloond. Die komt op de wereld, is jonger dan jij en kent je niet eens. Kortom: Bedrock is geen fan van het klonen (van mensen).
WANT: goed voor de mensheid
Wij kijken met een totaal andere bril naar deze kwestie. Wat zijn de voor- en nadelen vanuit innovatief perspectief? Dan moeten we toch stellen dat we overwegend positief tegen klonen aankijken. Wanneer je kijkt naar dieren is het door middel van klonen mogelijk om diersoorten die dreigen uit te sterven te redden. Wauw!
Als je het op mensen betrekt zijn er ook duidelijke voordelen aan te wijzen. Je kunt namelijk een mens tot stand laten komen die aan jouw wensen voldoet. Je DNA stelt dingen vast als sekse, huidskleur, je talenten en aanleg en ga zo maar door. Zo stel je van tevoren al een kind samen die voor een groot deel al is wie ‘ie wordt geacht te zijn.
Het modificeren en kopiëren van genetisch materiaal brengt ook andere voordelen met zich mee. Zo kun je er onder andere meer bloedstollingsproducten en insuline maken.
Wat wij uiteindelijk het grootste voordeel vinden, is het klonen van mensen voor organen. De wachtlijst voor organen is lang en zorgt ervoor dat mensen dagelijks overlijden. Stel je voor dat je gezonde organen kunt klonen. Dat zou zo veel mensenlevens redden!
Het is duidelijk dat het klonen van mensen morele bezwaren oplevert. Dat wordt goed door onze vrienden van Bedrock verwoord. Maar als je via een innovatief/wetenschappelijk perspectief naar het klonen van mensen kijkt, dan zijn er zeker voordelen.
Wel willen we aangeven dat we het klonen van mensen niet toejuichen. Op wetenschappelijk gebied snappen we de voordelen, maar als mens delen wij de mening van Bedrock. Het klonen van iemand is onethisch. We hebben het over een levend persoon, niet één of andere zak met botten die je als mens(heid) naar eigen wens kunt gebruiken om daar beter van te worden. En dat word je ook niet als je dat met de verkeerde bedoelingen doet.
Een kloon is bijvoorbeeld niet de manier om de dood van iemand te verwerken. Wil je daar iets ontzettend sprekend over zien? Dan raden we je aan Black Mirror seizoen 2 aflevering 1 te checken.
Trouwens, wereldwijd hebben vele landen de Declaration on Human Cloning ondertekend. Die stelt dat het verboden is om mensen te klonen. Dat vinden wij een fijne gedachte. Wil jij wat minder heftige klonen zien? Wat dacht je van het gekloonde oor van Van Gogh dat nu een kunstwerk is? Of van Clone Zone, die grappige kopieën van bekende websites mogelijk maakt?
Reageer op artikel:Kloon wars: waarom wij ‘voor’ het klonen van mensen zijn