Waarom zijn scheermesjes zo $%^&* duur?

Scheerapparaten met één mesje erbij zijn behoorlijk goedkoop! Zodra je echter losse scheermessen moet hebben, betaal je vaak de hoofdprijs. Da’s slim, want op jouw apparaat passen alleen maar mesjes van één fabrikant. Het wordt óf lappen, óf een Whisker Dam kopen. You’re locked in!

Dure scheermesjes

Het is een slimme manier om je als klant aan de haak te slaan, maar het is niet de enige reden waarom je veel geld betaalt voor scheermesjes. De fabrikanten houden het er op dat het ontwikkelen van mesjes kneiterduur is, maar dat is maar het halve verhaal. Natuurlijk kost zoiets geld, maar ondertussen neemt het aantal mesjes op één scheermes bespottelijke vormen aan. Vroeger hadden we aan één mesje toch ook genoeg?

Het achterliggende probleem is dat het maken van scheermesjes erg specialistisch is. Een scheermes moet vlijmscherp zijn, maar ook stevig genoeg om te hanteren.

Mesjes maken is moeilijk

Fabrikanten als Gillette en Wilkinson hebben zelf unieke machines ontwikkeld en gebouwd voor de productie. Als je op dit moment vanaf nul moet beginnen in de scheerbranche, vergt het een gigantische investering. Weinig fabrikanten kunnen überhaupt scheermessen maken, en degenen die het wél kunnen leveren ze aan grote merken.

Als je deze factoren bij elkaar optelt, en de aanzienlijke(!) marketingkosten er bij optelt kom je een heel eind. Dan nóg hebben scheermesjes vaak een marge van zo’n dertig procent. Dat is enorm hoog, en dit komt doordat… we het er blijkbaar voor over hebben. We hebben mesjes nodig, dus kopen we ze maar gewoon.

Wat te doen?

Mocht je het helemaal zat zijn om zo veel geld uit te geven, dan zijn er gelukkig wel alternatieven. Als je onbevreesd bent, dan kun je een klapscheermes overwegen. Klassiek, maar als je niet op past haal je in één keer je hele giechel open. Daarnaast lijk je met zo’n ding een beetje op een Hollywood-seriemoordenaar.

Een stuk makkelijker is een veiligheidsscheermes. Zo’n model is ook al vrij oud en werkt met dubbele scheermesjes. Vergeleken met moderne modellen, kosten deze geen fluit. Exemplaren met meerdere mesjes trekken je haren omhoog, en snijden ze eigenlijk te kort af. Een veiligheidsscheermes werkt met één snijvlak, waardoor je geen last hebt van ingegroeide haren. ‘Veiligheid’ is in dit verband trouwens nogal optimistisch. Je moet wel echt even oefenen met dit model!

Tegenwoordig zijn er meer, voordelige, online alternatieven; zoals Harry’s. Of je stapt over op elektrisch scheren, ofcourse. Meer tips vind je hier!

Reageer op artikel:
Waarom zijn scheermesjes zo $%^&* duur?
Sluiten